Religieuze wil het vrouwendiaconaat verder promoten

Ondanks het veto van de paus

De paus heeft duidelijk “nee” gezegd tegen een mogelijk vrouwendiaconaat in de katholieke kerk. Ook in Duitsland stuit dit op kritiek. Maar de vrouwen willen niet ontmoedigd raken, zegt zuster Philippa Rath.

In haar eigen woorden wil de benedictijnse non Philippa Rath de wijding van vrouwen in de katholieke kerk verder bevorderen. “We zijn met heel veel mensen en onze argumenten voor de wijding van vrouwen zijn de betere”, zei Rath in een interview met de portal kirche-und-leben.de. Het recente ‘nee’ van paus Franciscus tegen het vrouwendiaconaat mag ‘niet worden overschat’.

Rath ziet tegenstrijdige signalen

Er zijn al enige tijd “tegenstrijdige signalen uit Rome”, legt Rath uit. Het zou echter geen zin hebben en het begrip van Franciscus van synodaliteit tegenspreken als hij nu anticipeerde op de resultaten van een werkgroep over de wijding van vrouwelijke diakenen en de tweede ronde van de wereldsynode.

In maart had de paus de ‘vrouwenkwestie’ al verwijderd uit het proces van zijn wereldsynode, die sinds 2021 loopt; De wijding van diakenen was daar onderwerp van discussie geweest. Er wordt nu verwacht dat een groep deskundigen de kwestie tegen juni 2025 zal aanpakken.

Ongeduld is geen reden voor waarschuwingen

Veel vrouwen zijn “niet bereid veel langer te wachten”, voegde Rath eraan toe. Met betrekking tot waarschuwingen tegen buitensporig ongeduld, zoals die onlangs zijn geuit door kardinaal Jean-Claude Hollerich, zeiden de religieuze: “Vrouwen zijn geen onvolwassen kinderen die gewaarschuwd moeten worden met een opgestoken vinger.”

Aan de andere kant ging ze akkoord met het verzoek van Hollerich om een ​​proeve van bekwaamheid. “Een roeping, elke roeping moet onderzocht worden.” Ze zou graag zien dat “zo’n test ook serieus wordt uitgevoerd voor mannelijke sollicitanten.”

bron: domradio

beeld: synodaler weg f.v.lachner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *