Vredesconferentie over Oekraïne in juni

De patriarch gaat er naar toe en Franciscus?

Het Vaticaan is ook uitgenodigd

In juni staat een conferentie in Zwitserland gepland om het vredesproces voor Oekraïne op gang te brengen. Het is nog onduidelijk of het Vaticaan zal deelnemen. De orthodoxen worden beslist op het hoogste niveau vertegenwoordigd door Bartholomeus I.

De oecumenische patriarch van Constantinopel, Bartholomeus I, zal medio juni de vredesconferentie van Oekraïne in Zwitserland bijwonen. Dat maakte het patriarchaat in Istanboel vrijdagavond bekend na een telefoongesprek tussen het Erehoofd van de Wereldorthodoxie en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Bartholomew I uitte zijn vreugde over de komende bijeenkomst in het kanton Nidwalden en bevestigde, met het oog op de Russische agressieoorlog, opnieuw zijn volledige steun voor het “geliefde Oekraïense volk”. Volgens Zelenski heeft de aangekondigde deelname van de geestelijke een grote symbolische betekenis voor Oekraïne. “Wij waarderen de belangrijke bijdrage van het Oecumenisch Patriarchaat aan het herstel van een rechtvaardige vrede in ons land”, liet hij weten.

Start een vredesproces

De Zwitserse bondspresident Viola Amherd nodigde Bartholomeus I uit voor de conferentie op 15 en 16 juni in een luxe hotel op de Bürgenstock-berg aan het Vierwoudstrekenmeer. Volgens het patriarchaat presenteerde de consul-generaal van de Alpenstaat in Istanbul het hoofd van de kerk in aanwezigheid van een Oekraïense diplomaat.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en verschillende staatshoofden en regeringsleiders, waaronder bondskanselier Olaf Scholz (SPD), hebben hun aanwezigheid al bevestigd. De conferentie is bedoeld om een ​​vredesproces voor Oekraïne op gang te brengen. 

Vredesconferentie zonder Rusland?

Met name is het nog steeds onduidelijk of en hoe Rusland zal deelnemen of erbij kan worden betrokken. Op verzoek van Kiev nodigde de Zwitserse regering meer dan 160 delegaties uit voor de conferentie, maar Rusland niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bern rechtvaardigde dit door te zeggen dat Moskou herhaaldelijk had verklaard niet geïnteresseerd te zijn in deelname.

Vaticaan houdt de uitnodiging in beraad
Volgens Zwitserse informatie overweegt het Vaticaan deel te nemen aan de top. Na een bezoek aan het Vaticaan een week geleden zei bondspresident Amherd tegen de krant “SonntagsBlick”: “We hebben de Heilige Stoel uitgenodigd. Het Vaticaan is zeer positief over de vredesconferentie.”

bron: domradio.de/vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *