Aboriginal-mis ter goedkeuring naar Vaticaan gestuurd

‘Brug tussen ons geloof en oeroude wijsheid’

 De Australische bisschoppen hebben het Vaticaan gevraagd een aboriginal-liturgie goed te keuren. Deze stelt de oorspronkelijke inwoners van Australië in staat zowel rooms-katholiek te zijn als verbonden te blijven met hun voorouders.

door Hendro Munsterman in het ND

Handgeklap en beschilderde lichamen, naast traditionele muziekinstrumenten, repetitieve gezangen en processies in inheemse stijl. Het maakt allemaal deel uit van de ‘Mis van het Land van de Heilige Geest’, of de Missa Terra Spiritus Sancti in het Latijn.

Al sinds meer dan een halve eeuw wordt in het het noord-westen van Australië de rooms-katholieke eucharistie gevierd met gebruikmaking van aboriginal-talen en met geïntegreerde inheemse elementen.  Het bisdom Broome liet deze aanpassing van de katholieke liturgie in 1973 toe; ‘ad experimentum’, als test. Nu hebben de Australische bisschoppen deze liturgie, die sindsdien meermaals is aangepast, naar het Vaticaan gestuurd voor een definitieve goedkeuring.

pastoor

‘De kerk moet met de oorspronkelijke inwoners van Australië onderweg zijn’, zei de Australische priester Michael Morrissey. ….

Paus wil meer ‘couleur locale’ in katholieke liturgie en kijkt daarvoor naar Congo

Lees het artikel in het Nederlands Dagblad

Bisschop van Paramaribo: ‘Missionaris verwaarloost inheemse cultuur’

Bekijk op youtube elementen uit de liturgie waarover dit artikel bericht

beeld: still uit youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *