Nederlandse prof helpt paus bij strijd tegen misbruik

De Nederlandse Myriam Wijlens, hoogleraar kerkelijk recht aan de Universiteit van Erfurt in Duitsland, is zaterdag door de paus benoemd tot lid van de Pauselijke Commissie ter Bescherming van Minderjarigen. De Nederlandse is een van de negen nieuwe leden van de Vaticaanse commissie die de paus moet informeren over de aanpak en de voorkoming van seksueel misbruik van kinderen in de katholieke kerk.

De termijn van zeven leden werd verlengd. Eerder traden Marie Collins en Peter Saunders, die in hun jeugd door katholieke geestelijken werden misbruikt, terug uit de commissie. De Amerikaanse kardinaal Sean O’Malley werd bevestigd als voorzitter van de commissie, die is samengesteld uit acht mannen en acht vrouwen. Onder de negen nieuwe commissieleden zijn er ook enkele die zelf seksueel werden misbruikt, meldt het communiqué. Ook Rosendo dos Santo, de Braziliaanse mede-oprichter van het drugs sanatorium Facenda da Esperanza, is voortaan lid van de commissie.

Myriam Wijlens werd in 1962 in Losser geboren. Na haar studie Theologie in Nijmegen specialiseerde zij zich in Canada in canoniek recht. Daar behaalde ze in 1990 een doctoraat. Vanaf 1999 doceerde zij in Tilburg. In 2005 werd zij hoogleraar kerkelijk recht aan de Universiteit van Erfurt, waar ze sinds 2008 bestuursfuncties vervult.

De volgende plenaire vergadering van de commissie vindt plaats in april. Die vergadering start met een ontmoeting met slachtoffers van seksuele mishandeling.

Bron: Vaticannews.va en www.kro.nl/

Niet gecategoriseerd