Paus Franciscus tijdens retourvlucht: “Persoonlijke geschiedenis herstellen”

Paus Franciscus gaf tijdens de terugvlucht uit Bahrein in gesprek met meereizende journalisten zijn kijk op actuele religieuze en politieke kwesties.

Hij riep opnieuw op tot een humaan vluchtelingenbeleid in de EU en ging ook in op het hervormingsproces van de kerk in Duitsland.
Om de kerkcrisis in Duitsland te boven te komen, vindt paus Franciscus dat katholieken terug moeten gaan naar de wortels van hun geloof. ,,Het gevaar bestaat dat ook in Duitsland het geloofsgevoel van Gods volk uit het oog wordt verloren. En dan vervallen we in puur ethische debatten, in discussies volgens de huidige tijdgeest, in kerkpolitieke discussies, in discussies zonder theologie die niet tot de kern doordringen”, aldus Francis.

“We hebben allemaal een persoonlijk verhaal”

Men moet zich afvragen wat het geloof van gewone mensen is. De paus zei verder: “We hebben allemaal een persoonlijke geschiedenis van waar ons geloof vandaan komt, en ook volkeren hebben ook zo’n geschiedenis. Maar we moeten dat opnieuw vinden! … De wortel van het geloof is de oorspronkelijke existentiële schok van het evangelie. De ontmoeting met de levende Jezus Christus – alles begint daar. Van daaruit komt de (…) impuls om tot het uiterste te gaan …. om mensen te helpen. Maar als dat allemaal niet voortkomt uit de ontmoeting met Jezus Christus, wordt het ethische praat vermomd als christendom.”

Laat mediterrane landen niet alleen met verantwoordelijkheid 

De paus pleitte ook voor een Europawijd akkoord over het opnemen van bootmensen. Migranten moeten worden opgevangen, begeleid, aangemoedigd en geïntegreerd. Het doel moet integratie zijn. ,, Elke regering in de EU moet duidelijk zijn over het aantal migranten ze kan opnemen. Het migratiebeleid moet worden gecoördineerd tussen de staten, het doel moet een beleid van samenwerking en hulp zijn. Men kan de verantwoordelijkheid voor alle migranten die aan hun kusten landen niet uitsluitend overlaten aan de mediterrane landen zoals Griekenland, Italië of Spanje”, zei de paus.

Met betrekking tot de meer restrictieve koers van de nieuwe Italiaanse regering in de havens van het land, merkte Francis op dat tot dusver alle regeringen hebben gehandeld volgens de stelregel dat mensenlevens moeten worden gered. Hij gelooft niet dat de huidige Italiaanse regering van deze lijn af wil stappen. Uit de recente landingen op Sicilië blijkt dat de regering moeders, kinderen en zieken aan land wil laten gaan. Geen enkele Italiaanse regering zou iets moeten doen aan het migratievraagstuk zonder andere Europese landen te raadplegen. 
Maar uiteindelijk kan het probleem van immigratie uit Afrika alleen in Afrika worden opgelost. “Als een van de oorzaken van immigratie uit Afrika is dat de mensen daar in armoede leven en worden uitgebuit, moeten we ervoor zorgen dat Afrika zich economisch ontwikkelt.” Volgens Francis zijn er nog steeds uitbuitingsstructuren in Afrika die teruggaan tot het koloniale tijdperk.

Paus roept politici in Libanon op verantwoordelijkheid te nemen 

Met het oog op de ernstige staatscrisis in Libanon riep de paus de politici van het land op om verantwoordelijkheid te nemen voor het algemeen welzijn en hun individuele belangen opzij te zetten. Franciscus smeekte de politici van alle denominaties in Libanon om het land niet ten onder te laten gaan.
“Eerst komt God, dan het vaderland, en dan pas politieke en particuliere belangen”, zei hij. Tegelijkertijd riep hij mensen op om te bidden voor Libanon en de mensen die daar wonen. Door het naast elkaar bestaan ​​van verschillende religieuze gemeenschappen is Libanon niet alleen een land, maar ook een ambassade, benadrukte hij. Het feit dat dit land nu wordt bedreigd, doet hem existentieel veel pijn, zei de paus.

Het idee voor het Abu Dhabi-document kwam bij het breken van het brood 

Tijdens de terugvlucht naar Rome onthulde Francis ook hoe het historische “Abu Dhabi-document” tot stand kwam, dat sindsdien de weg heeft vrijgemaakt voor een betere verhouding tussen christenen en moslims. Na een bezoek aan het Vaticaan nodigde hij spontaan grootimam Ahmed al-Tayyeb van Caïro uit voor de lunch. Tijdens het broodbreken aan tafel ontstond het idee om een ​​basisdocument te schrijven over de broeder- en zusterrelaties tussen moslims en christenen. Na de eerste concepten en verschillende verwerkingsstappen is dit vervolgens in 2019 gezamenlijk ondertekend en gepubliceerd in Abu Dhabi.
De paus onthulde dat kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin en Al-Tayyeb na het bezoek aan Bahrein, samen naar Caïro vlogen  De paus zweeg echter over de reden van deze reis.

“Gelukkig hebben we dat overwonnen”

Francis zei dat hij erg onder de indruk was van de recente uitspraken van Al-Tayyeb in Bahrein over een mogelijke verzoening tussen soennieten en sjiieten. In dit verband herinnerde hij aan de “lelijke geschiedenis” van confessionele conflicten en oorlogen in het christendom. “Gelukkig hebben we dat overwonnen”, zei de paus.

bron: domradio

beeld: zicht op Bahrein, travelguide.de

https://www.vaticannews.va/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *