Hartenkreet van een journalist

‘Ben je eindelijk klaar met je Nederlandse bisschoppen?’ vroegen internationale collega’s me gisteren en vandaag. We hebben altijd een beetje met elkaar te doen als iemand van ons een ad-liminabezoek van de bisschoppen in zijn of haar land moet verslaan. Het verkrijgen van informatie is niet zelden ingewikkeld en bovendien gaat ondertussen de rest van het Vaticaanse nieuws ook gewoon door.

De Nederlandse bisschoppen maakten het de afgelopen weken wel erg bont. Ineens ontdekten we namelijk dat de Radboud Universiteit van Nijmegen volgens het Vaticaan nog gewoon katholiek was. In 2020 hadden de Nederlandse bisschoppen aangekondigd dat zij de katholiciteit van de universiteit hadden ingetrokken, maar nu bleek dat zij al sinds een jaar wisten dat Rome daarmee niet akkoord was. Toch meldden zij dat niet aan de katholieke gelovigen en ook niet aan de docenten, werknemers en studenten van de universiteit. Nog sterker. Zelfs in het nationale ad-liminarapport werd daarvan geen enkele melding gemaakt en bleef het bij de constateringen die in het persbericht van oktober 2020 stonden:

(De paragraaf in het nationale ad-liminarapport dat over de Radboud Universiteit gaat.)

Terwijl de bisschoppen al sinds een jaar beter wisten. Als wij als journalisten tijdens de persconferentie niets gevraagd hadden, hadden we het nog steeds niet geweten. Dat de enige overgebleven HBO-opleiding katholieke theologie ook vakkundig uit het rapport van de bisschoppen was verwijderd, spreekt eveneens boekdelen. In 2013 werden de opleidingen van Fontys Hogescholen nog met trots vermeld, inclusief het feit dat deze door Rome waren erkend en dat kardinaal Eijk er de ‘moderator’ van was. Nu was er geen spoor meer van over. Terwijl er rond die opleiding – feitelijk gaat het om twee opleidingen – op dit moment juist het een en ander te doen is, zoals wij afgelopen september meldden.
Waarom moest dit alles buiten beeld blijven?

passie
Deze en andere zaken leiden tot het frustrerende gevoel dat je bij de neus genomen wordt. Onze kerk kan nog niet met transparantie omgaan, niet met macht en tegenmacht, niet met interne controle. We hebben twee weken lang betrokken, maar ook kritisch, verslag gedaan van het ad-liminabezoek. De laatste artikelen zijn hieronder te lezen.
Maar de kerk leeft gelukkig niet van ad-liminabezoeken en zij wordt niet gemaakt in Vaticaanse burelen of bisschoppelijke paleizen. De kerk wordt geleefd door vrouwen en mannen die Christus in zich dragen, die Zijn blijde boodschap in de wereld van vandaag verkondigen en iets van Zijn liefde zichtbaar maken. In onze huizen, dorpen, wijken, steden. Ook daar zullen we over schrijven. Met passie en vol overtuiging.

Hendro Munsterman voor het Nederlands Dagblad

bron: nieuwsbrief ND katholiek

beeld: you tube

Hendro Munsterman is de Vaticaanwatcher en Rome-correspondent van het Nederlands Dagblad. Elke dinsdag en vrijdag duidt hij de katholieke actualiteit in zijn gratis nieuwsbrief NDkatholiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *