Schillebeeckx blijft actueel

Het gedachtegoed van Edward Schillebeeckx blijft actueel. Dat bleek op het colloquium dat Tijdschrift voor Geestelijk Leven (TGL) op zaterdag 17 januari 2009 in Antwerpen organiseerde naar aanleiding van het 65-jarige bestaan van het blad. Hof van Liere bleek te klein om het grote aantal deelnemers te verwelkomen.

De Vlaamse theoloog en dominicaan Edward Schillebeeckx hoopt dit jaar 95 te worden.Aanleiding voor het TGL een themanummer over de spirituele krachtlijnen van zijn denken te publiceren (waarvan losse nummers zijn te bestellen). Niet toevallig natuurlijk, want Edward Schillebeeckx was 65 jaar geleden een van de medestichters van het tijdschrift. Om beide verjaardagen luister bij te zetten, werd het Schillebeeckx-nummer voorgesteld op een colloquium in Antwerpen. Door de grote opkomst vond de bijeenkomst niet in Hof van Liere plaats – zoals voorzien -, maar moest naar een grotere aula van de Universiteit Antwerpen worden uitgeweken.

Nadat Ignace D’hert, de hoofdredacteur van TGL, het Schillebeeckx-nummer had voorgesteld en beknopt was ingegaan op de betekenis van Schillebeeckx voor de huidige theologie, bogen de drie referaathouders – Johan De Tavernier, Mia Verheyen en Erik Borgman – zich over de diverse facetten en over de actualiteit van Schillebeeckx’ denken. Jo De Tavernier verkende Schillebeeckx’ gedachtegoed vanuit ethische verkenningen. Mia Verheyen reflecteerde vanuit een kosmologisch wereldbeeld en stelde vast hoe het denken over God sinds Schillebeeckx grondig is veranderd. Erik Borgman ten slotte benadrukte waarom we Schillebeeckx wel degelijk nog moeten lezen en bestuderen.

Na de pauze vertelde Bert Claerhout over zijn vriendschap en zijn contacten met Schillebeeckx. Daarna volgde een boeiende discussie tussen de panelleden en de colloquium-deelnemers. Daaruit bleek nog maar eens dat het ongeschreven testament van Schillebeeckx voldoende stof biedt om er ook de komende decennia over te na te denken.

Op 1 februari zendt de KTRO in de rubriek ‘Braambosch’, een verslag uit van het colloquium, zie onze agenda.

bron: Tijdschrijft voor Geestelijk Leven

Niet gecategoriseerd