Lof van een kardinaal voor Darwin

Lof voor Darwin en de onderzoekende geest

De tweehonderdste geboortedag van Darwin veroorzaakt veel aandacht voor de evolutie-theorie en brengt ook tegenstanders in het geweer. Opmerkelijk is het betoog van de Engelse kardinaal Murphy-O’Connor van Engeland en Wales. ‘De wetenschap is een vriend van de religie’, zo stelt hij ‘en geen vijand’. (The Times van 9 februari 2009). De Evolutietheorie legt uit hoe, maar niet waarom, we hier op aarde zijn.

Een korte samenvatting.
Kenmerkend voor onze samenleving is de breuk tussen geloof en wetenschap. Dit verarmt het onderzoek naar de werkelijkheden van ons leven en van de wereld. Het is een valse tegenstelling.

Als we menen dat beiden fundamenteel tegengesteld zijn aan elkaar – wetenschap als bedreiging en religie ondermijnend, of religie als struikelblok voor de zoektocht naar kennis – dan doen zich vertekeningen voor aan beiden kanten.

Zo zijn er christenen die een “Jonge Aarde Creationisme” aanhangen of “Intelligent Design” in plaats van een evolutionaire theorie. Creationisme is het geloof dat de Bijbelse verhalen over de Schepping zoals opgetekend in het boek Genesis letterlijk waar zijn. Maar is het echt Christelijk om één van deze standpunten in te nemen? Niet dus.

Voor een uitgebreide samenvatting kunt u naar www.tempora.nu gaan. Daar kunt u ook een link vinden naar het volledige Engelse artikel.