Pius XII en de Jodenvervolging in WOII

Er zijn nieuwe documenten opgedoken die de stellingname van paus Pius XII tegen de Jodenvervolging bevestigen.
Uit de archieven van de zusters Augustinessen in Rome blijkt dat Pius XII in november 1943 opdracht had gegeven aan kloosters om onderdak te bieden aan Joden die vervolgd werden door de Nazi’s.

Initiatieven om Pius XII zalig te verklaren ondervonden veel weerstand omdat men hem ervan beschuldigde passief geweest in de kwestie van de vervolging van de Joden. Deze weerstand kwam zowel uit de katholieke kerk zelf als uit Joodse kringen.

Voor de Vaticaanse radio heeft pater Gumpel s.j. die leiding geeft aan de voorbereiding van de zaligverklaring, gesteld dat deze schriftelijke stellingname van de paus de beschuldigingen weerlegt. Letterlijk staat er: ‘De heilige Vader wil zijn vervolgde kinderen redden, inclusief de Joden en geeft aan de kloosters opdracht om gastvrijheid te verlenen aan deze mensen”.
Pater Gumpel vertelde verder dat de instructies van de paus verspreid werden via eigen kanalen, door priesters en andere vertrouwde personen die een bezoek brachten aan katholieke instellingen als universiteiten, seminaries, parochies en kloosters.

Paus Benedictus heeft in oktober 2008 verklaard dat hij serieus overwoog om de archieven te openen die van doen zouden kunnen hebben met de houding die Pius XII innam. Pas daarna zou de zaligverklaring kunnen volgen. De woordvoerder van het Vaticaan, Fredrico Lombardi voegde daaraan toe dat het wel 6 tot 7 jaar zou kunnen duren voor de geheime archieven openbaar toegankelijk zouden kunnen zijn, wegens de omvang van het materiaal.

 

bron: CathNews

 

 

Niet gecategoriseerd