Meer aandacht voor Geert Groote in Deventer

In Deventer zijn drie instellingen die de naam van Geert Grote dragen. Ze hebben besloten te gaan samenwerken. Het zijn: de Stichting Geert Groote Huis, de Geert Grote Universiteit, en de Vriendenstichting van de laatste.

Op 3 september a.s. organiseren zij een Geert Grote Dag. De initiatiefnemers willen Deventer tot de de stad van Geert Grote maken, zoals Rotterdam de stad van Erasmus is geworden.
Op de Geert Grote dag zullen twee sprekers zijn. Een van hen is de Herman Pleij, die geldt als een kenner van de Middeleeuwen.
De bijeenkomst in de Mariakerk is voor iedereen toegankelijk. Het is de bedoeling dat elk jaar zo’n Geert Grote Dag wordt gehouden. Bovendien verschijnt er een boekje waaruit de actualiteit van de denkbeelden van Geert Grote (1340 – 1384) blijkt. In het boekwerk zal Jeroen Buve van de universiteit een aanklacht van Grote tegen de bouw van de Domtoren in Utrecht vergelijken met de graaicultuur onder zakenlieden in deze tijd.

Geert Grote is de grondlegger van de Moderne Devotie, een beweging die heel Europa heeft veroverd. De Stichting Geert Groote Huis (met dubbel oo) houdt zich bezig met de realisatie van een informatiecentrum, op het Lamme van Dieseplein. Voor de Geert Grote Universiteit (met één o) geldt Grote niet alleen als naamgever maar ook als inspirator. De universiteit ‘in opbouw’ wil een kleinschalige universiteit worden.

bron: Dagblad De Stentor

Niet gecategoriseerd