Pelgrimswandeling Voerendaal – Wittem

 

Op de vroege zaterdagmorgen 27 juni organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een pelgrimswandeling vanuit Kunrade (Voerendaal) naar het bedevaartsoord Wittem. Op dit jaarfeest van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand is om 07.00 uur het startpunt van de tocht in de gelijknamige kerk aan het O.L.Vrouweplein in  Kunrade (Voerendaal). Einddoel is de plaats waar deze bijzondere Mariaverering zijn oorsprong vindt: de redemptoristenkerk van Wittem. Daar kunnen de pelgrims zich aansluiten bij de eucharistieviering van 11.00 uur. 
Inmiddels hebben de pelgrims dan al een voettocht achter de rug van zo’n 13 km. door het Heuvelland, via Ubachsberg, Colmont, Euserheide (bezinningsmoment) en Cartils.  Na de viering in Wittem kan men nog een van de horecagelegenheden, de kloosterboekhandel of een van de winkeltjes bezoeken.

Wie wil kan om 13.00 uur mee terug wandelen langs een andere, maar eveneens 13 km. lange tocht, nu langs Eys en Trintelen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden; opgave vooraf is niet nodig: op tijd aanwezig zijn bij de kerk van Kunrade is voldoende.

 De uit Kreta afkomstige icoon van O. L. Vrouw van Altijddurende Bijstand stamt uit de 14e eeuw en is uiteindelijk in 1866 in de hoofdkerk van de redemptoristen in Rome terecht gekomen. Paus Pius IX heeft de congregatie gevraagd om de verering van Maria onder deze eretitel wereldwijd te verspreiden en zo is deze beeltenis ‘s werelds meest bekende Maria-icoon geworden.

Deze devotie is ook verspreid vanuit Wittem, waar al in 1867 een kopie van deze icoon werd geplaatst en waar in de ronde Mariakapel vele mensen komen bidden en kaarsjes opsteken.

De uit 1968 daterende kerk van Kunrade (Voerendaal) is één van de vier kerken in Zuid Limburg die genoemd zijn naar O. L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.

 

   

Niet gecategoriseerd