Latijn een dode taal?

Er wordt wel eens gezegd dat het Latijn een dode taal is, een taal die niet meer wordt gesproken en zich niet meer ontwikkelt. Dat is slechts ten dele waar. De Finse omroep Yle, zendt iedere week nieuwsberichten uit in het klassieke Latijn en zet ook berichten in die taal op internet. Twee redacteuren verzorgen die uitzendingen. Verder vindt u nog verschillende initiatieven op de site van de Finse omroep om de kennis en het gebruik van het Latijn te bevorderen.

Voor Finse begrippen is de zomervakantie nu voorbij en men is weer begonnen. We geven twee berichten weer:

een over een archeologische vondst in Jeruzalem (Vas rituale Hierosolymis repertum), dat ziet er nog wel redelijk vertrouwd uit in het Latijn, een ander over de teruggelopen export van Finland (Exportatio Finniae diminuta).
De auteurs zijn dus ook gedwongen Latijnse woorden te verzinnen voor zaken die Julius Caesar en zijn compagnons niet kenden. U ziet dat het kan.

Of over deze Latijnse neologismen ook contact is met de commissie in het Vaticaan die soortgelijke problemen tegenkomt, is de redactie niet bekend.

Krijgt u de smaak te pakken en wilt u meer van deze berichten lezen of horen (direct of via podcast) ga naar de Finse Omroep.

Vas rituale Hierosolymis repertum

: Nuntii Latini
7.08.2009, klo 10.52

Grex investigatorum Britannicorum rem raram Hierosolymis invenit, scilicet vas fictile eiusdem generis, quod tempore Iesu Christi ad manus ante cibum lavandas adhibebatur.

Similia quidem vasa apud Hierosolyma vetera antea reperta sunt complura, sed hoc est eo speciale, quod habet inscriptionem. Litterae sunt sive Hebraicae antiquae sive Aramaicae. Investigator Shimon Gibson dixit scriptionem esse facile legibilem sed quid textus significaret, nondum bene constare. Vas venit in lucem inter excavationes, quas archaeologi Universitatis Carolinae Septentrionalis prope veteres thermas rituales Hierosolymis fecerunt.

(Tuomo Pekkanen)

Exportatio Finniae deminuta

: Nuntii Latini
07.08.2009, klo 10.55

Crisis oeconomica commercium Finniae peregrinum primis huius anni mensibus graviter depressit.

Mense Maio tam exportatio quam importatio mercium una et quadraginta centesimis (41%) minores erant quam anno ante. Maxime affecta est Russia, in quam exportatio Finnorum paene sexaginta centesimis decrevit. Importatio ex Russia in dimidium prioris reducta est.

(Tuomo Pekkanen)

En als u de smaak te pakken hebt? U wordt ook naar uw mening gevraagd:

Sententia tua

Nobis scribe: nuntii.latini(a)yle.fi

Ligt hier ook nog een gat in de markt voor De Roerom?

.

Niet gecategoriseerd