Een weg van vertrouwen, een uitnodiging

In West-Europa is de kerk haar vanzelfsprekende rol als maatschappelijke en spirituele gids kwijt geraakt. Christenen moeten zich haast verdedigen dat ze erbij willen horen. Maar ondertussen zitten gelovigen zelf met de handen in het haar. Elke parochie of gemeente wil de weg omhoog uit het dal vinden, maar hoe?

Zijn er op de rotonde van kerkelijk Nederland geen andere afslagen dan scepsis, ontkenning of herstel van oude posities? Jan Hendriks denkt van wel. In zijn nieuwste boek Kerkvernieuwing…een uitdaging! pleit hij voor de weg van vertrouwen: ‘Als de Heer het huis niet bouwt…’. Bij deze manier van gelovig denken maakt Hendriks gebruik van een praktische methode van vernieuwende kerkopbouw: ‘appreciative inquiry’ oftewel ‘waarderend onderzoek’. Hendriks nodigt ons uit om niet uit te gaan van allerlei tekorten, maar van de capaciteiten en ambities van mensen in en om de kerk. Niet de problemen maar wat lukt en positieve energie geeft, staat centraal. Hij neemt daarbij de woorden van Paulus aan de christenen van Fillipenzen als uitgangspunt: ‘Schenk aandacht aan alles wat deugdzaam is en lof verdient’. En hij verwondert zich erover dat deze weg die in allerlei sectoren van de samenleving al eerder is bewandeld, in de Nederlandse kerken nog nauwelijks ontdekt is.

Op 26 maart wordt de officiële presentatie van het boek Kerkvernieuwing… een uitdaging! van Jan Hendriks omlijst met een studiemiddag. Een must voor pastores, kerkbestuurders en vrijwilligers die temidden van al hun zorgen durven vertrouwen op zorgeloosheid!

programma

13.30 Opening door Henk van Hout, dagvoorzitter en
lezing door prof.dr. Erik Borgman (Universiteit van Tilburg) over de weg van vertrouwen in de christelijke traditie

14.15 Appreciative Inquiry: Vertrouwen op waardering, Robbert Masselink (organisatieadviseur) gaat in op de waarderende benadering van Appreciative Inquiry en die de laatste jaren snel aan populariteit wint. Hij schetst de karakteristieken van de methode en gaat in op de toepassing ervan.

14.45 u. pauze

15.15 u. Inhoudelijke presentatie van het boek van Jan Hendriks door Menco van Koningsveld, projectbegeleider aartsbisdom Utrecht en toegevoegd docent kerkopbouw aan de Faculteit van de Katholieke theologie (U.v.T)

15.30 u. Aanbieding van het eerste exemplaar van het boek door de uitgever en dankwoord door de auteur.

16.00 u receptie aangeboden door de uitgever

Datum: vrijdag 26 maart 2009 van 13.30-16.00 uur.
Locatie:
Campus De Uithof, Boothzaal, Heidelberglaan 3, Utrecht.
Kosten:
€ 15. Het boek is op de studiemiddag met korting verkrijgbaar.
Opgave: aanmelding en machtiging voor 15 maart via e-mail.
Betaling: o.v.v. naam, bedrag en rekeningnummer en ‘Kerkvernieuwing

Correspondentie-adres:
Postbus 80101
3508 TC Utrecht

Bezoekadres:
Heidelberglaan 2 Utrecht

Telefoon: (030) 253 18 82 / 29 28
Fax: (030) 253 36 65
E-mail: luce-crc@uvt.nl

 



Luce / Centrum voor Religieuze Communicatie is een instituut van de Faculteit Katholieke Theologie. E-mail F.G.Bosman@uvt.n

Niet gecategoriseerd