Roepingenlessen in bisdom Den Bosch begonnen

 

10Het bisdom Den Bosch is de laatste tijd volop in het nieuws. Onderstaand bericht zal wel niet zoveel belangstelling trekken als de zaak Reusel en aanverwante zaken maar is interessant om er toch even bij stil te staan.

Het bisdom Den Bosch is begonnen met de eerste roepingen-gastlessen voor middelbare scholen. Het d’Oultremontcollege in Drunen had gisteren de primeur van de film En nu jij….!, die hoort bij de gastles. Pastoor René Wilmink ging met de scholieren in debat over hun roeping.

Film
Verschillende klassen uit de bovenbouw van het HAVO en VWO keken naar de 15 minuten durende film en gingen aansluitend in gesprek. De vragen die de leerlingen voorgelegd kregen, waren in de les aanleiding tot een dialoog over levensoriëntatie en roeping. Volgens pastoor Wilmink “een boeiend begin en hopelijk voor de leerlingen een kleine hulp om meer zicht te krijgen op hun eigen roeping”.

Première
Docent Banning (foto) sprak van een zeer geslaagde “première”. “Zelfs in een les met een doorgaans drukke havo-klas, kon je een speld horen vallen. Heel wonderlijk!”

Identiteitsvorming
De gastles begint met een korte kennismaking, gevolgd door een film over levensgeluk en roeping. Enkele bekende Nederlanders en een aantal jonge mensen vertellen welke levenskeuze ze hebben gemaakt vanuit hun geloof in Jezus Christus. Leerlingen kunnen vervolgens vragen stellen en over het thema in gesprek gaan. In de facultatieve serie van drie lesuren, gaat het over identiteitsvorming en levenskeuze in christelijk perspectief.

Speerpunt
Roeping en vorming zijn speerpunten die bisschop Hurkmans heeft gedefinieerd in het nieuwe beleid van het bisdom onder het motto ‘Groeien in geloof, geloven in groei’. Het aantal priesters jonger dan 70 jaar in het bisdom Den Bosch daalt de komende 10 jaar van 135 naar 84 in 2020.

Bron: Katholieknederland.nl – 24.02.2010

Lees hier ook het artikel ‘Waarom zouden we bang zijn?’
gepubliceerd in Katholiek Nieuwsblad (26.02.2010), www.katholieknieuwsblad.nl

Niet gecategoriseerd