Interessant congres van de Marienburgvereniging

Ruim 200 Mariënburgers en Goppers verzamelden zich zaterdag 16 oktober in de Janskerk voor het jaarlijkse congres met als motto: ‘De fakkel van de vernieuwing’. Met als ondertitel ‘Waar blijft de beslissende bevrijdingsslag, die voor kritisch katholieken een eigen weg naar een nieuwe toekomst opent?’ 

Ook waren er een 20 tal bezoekers o.a. uit Amerika en Canada. Zij waren in Nederland in het kader van de jaarlijkse internationale bijeenkomst van het GOP, de vereniging tot vernieuwing van het ambt in de R.K. Kerk, en de buitenlandse collega-verenigingen. 

Erik Jürgens, voorzitter Mariënburg, foto links, en Hein de Jong, voorzitter van het GOP, foto hieronder, openden het congres. Daarna was het woord aan de eerste inleider van deze dag:Hermann Häring. theoloog en emeritus hoogleraar in Nijmegen, en jarenlang naaste medewerker van Hans Küng.
Häring hield een inleiding over de ‘Fakkel van Vernieuwing’ met als ondertitel: ‘Het vogelnet is gescheurd en wij zijn ontkomen en vrij’, naar ps. 124.7 . Zijn indringende vraag was “Wie nemen in de Nederlandse en in de Duitstalige katholieke kerk de fakkel van de vernieuwing over?” Tijdens zijn boeiende inleiding poneerde hij een een achttal stellingen waarop Angela Berlis,theoloog, priester van de Oud-katholieke Kerk en hoogleraar in Bern, na de koffiepauze reageerde. 
Haar antwoord luidde ‘Natuurlijk katholiek’ , en ook zij sloot af met een drietal stellingen

Voor een samenvatting van het congres ga naar de Marienburgsite.

 

Het is alleszins de moeite waard om kennis te nemen van de beide inleidingen.

 

 

Lees de inleiding van professor Häring 

Lees de inleiding van professor Berlis

Beide inleidingen worden afgesloten met de stellingen die in de middag door de congresgangers met verve werden besproken.

Niet gecategoriseerd