Symposium over ‘Des Hommes et Des Dieux’


Op vrijdagmiddag 27 mei organiseert de WCRP (World Conference Religions for Peace) in samenwerking met de faculteit Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit Nijmegen een symposium met als titel ‘Des Hommes et Des Dieux’. De gelijknamige film staat centraal.

De film toont hoe mensen uit de islamitische en christelijke wereld op een vanzelfsprekende, niet opdringerige of bevooroordeelde manier met elkaar kunnen leven en elkaar behulpzaam ter zijde staan in een Algerijns dorpje, Tibhirine.
De christenen zijn trappisten, die vanuit een intens gebedsleven een besef ontwikkelden, dat hun visie op de toekomst werd. Namelijk, dat ‘christenen en moslims in onze gezamenlijke zoektocht naar God elkaars gelijken zijn’.

Groei
In de jaren dertig van de vorige eeuw waren enkele Franse trappisten uitgenodigd om in Tibhirine een klooster te stichten om de boeren uit de omgeving te leren hun harde, droge grond te bewerken en daarbij kundig gebruik te maken van het schaarse water. In 1940 vormde zich een kleine communiteit die deze taak op zich nam.
In de jaren die volgden, groeide de onderlinge verstandhouding tussen deze christenen en de moslimbevolking, mede omdat de monniken even arm als hun omgeving leefden. Dankzij deze hulp konden mensen in Tibhirine langzamerhand van hun grond leven.

De God van Jezus en de Profeet
In de jaren negentig vormden de trappisten een communiteit van negen monniken. In de nacht van 27 op 28 maart 1996, werd deze communiteit overvallen door een gewapend commando, vermoedelijk een extremistische terreurgroep van de islamistische GIA, die zeven trappisten ontvoeren en ruim vijftig dagen nadien, op 21 mei 1996, om het leven brengen.
Arabieren, Berbers en westerlingen, joden, christenen en moslims, reageren diep geschokt. Deze daad van geweld wordt door de hoge godsdienstige autoriteiten gezamenlijk afgekeurd als een godsvoorstelling die de Enige, de Barmhartige afwijst en daarmee de God van Abraham, van Jezus en de Profeet ten diepste kwetst.

Pasen in Midelt
De twee monniken die ontsnapten zijn naar Midelt verhuisd, gelegen in het Marokkaanse gedeelte van de Atlas. Een van hen is inmiddels overleden. Zr. Hadewijch Snijdewind (foto), dominicanes en bestuurslid van het WCRP, bezocht Midelt in de Paastijd.
‘Het kleine klooster “Onze lieve Vrouw van de Atlas” is heel armzalig naar Westerse begrippen’, schrijft zij. ‘De mensen leven er eenvoudig en authentiek. Ze staan klaar voor ieder die aanbelt en willen niets anders dan onderlinge vrede en vriendschap bevorderen.’

Plaats: Senaatszaal (in de Aula van de Radboud Universiteit)

Programma:

13.30 – 17.00u (nadien gelegenheid om een koffie, thee of fris te drinken).
Welkom door Prof. Dr. Jean-Pierre Wils
Opening door de (vice-) voorzitter WCRP in Nederland
Inleiding door Bert Claerhout op de film DES HOMMES et DES DIEUX
Film DES HOMMES et DES DIEUX
Vragen en gesprek o.l.v. Ds. Ari van Buuren

Kosten: € 5,00 p.p. (studenten € 3,00). Het toegangsbewijs geldt tevens als consumptiebon.

Informatie en kaarten bij Hadewych Snijdewind o.p., tel. 0623 920 311 (tussen 17.30 en 19.00 alle dagen t/m 24 mei).

Niet gecategoriseerd