San Salvator ontzegt hulpbisschop Mutsaerts de toegang tot de kerk

Uit het Brabants Dagblad nemen we het volgende artikel -onder dankzegging – over:

Auteur: Marieke Boerefijn

DEN BOSCH – Hulpbisschop Mutsaerts krijgt geen sleutels van de San Salvatorkerk in Den Bosch. Het kerkbestuur wil absoluut niet dat de hulpbisschop de nieuwe pastoor van de parochie wordt.

Alle gesprekken met het bisdom zijn vastgelopen. De ruzie gaat vooral om het sluiten van homohuwelijken die kerkrechtelijk niet geldig zijn. De San Salvator wil een kerk zijn zonder dogma’s. Volgens het kerkbestuur gaat het in de kerk om de gelijkwaardigheid van man en vrouw, homo en hetero, leek en priester. Het gaat om mensen en niet om regels, aldus de woordvoerder van de kerk zojuist op de persconferentie.

Sleutels
De hulpbisschop is wel welkom om als parochielid de mis in de kerk bij te wonen. “Maar de sleutels van de kerk krijgt hij niet”, vertelt woordvoerder Jos de Ridder op de persconferentie.

Geen afsplitsing
Door de weigering van het kerkbestuur de hulpbisschop als pastoor te accepteren is er een patstelling ontstaan met het bisdom Den Bosch. Op de vraag waarom de San Salvatorkerk zich niet afsplitst, antwoordt De Ridder dat ze nog steeds bij de Rooms Katholieke kerk willen horen. “Van afsplitsen is geen sprake. Wel zijn er vergevorderde plannen om elders samen te komen als kerkgemeenschap.” 

Ondergang
Het bestuur van de kerk denkt dat het bisdom met de benoeming van Mutsaerts orde op zaken wil stellen binnen de kerk. Mutsaers waarschuwde eerder voor een ondergang van de San Salvatorkerk. Er worden volgens hem ‘bizarre toneelstukjes’ opgevoerd in de geloofsgemeenschap. De kerk was volgens Mutsaerts uitgeleverd aan heidenen. 

Geweldloos
Jos de Ridder: “We wachten nu af hoe het bisdom gaat reageren. Wij werken hier in ieder geval niet niet aan mee. Ons verzet is wel geweldloos. Er komt geen kerkbezetting. We gaan ons niet vastketenen aan het gebouw. Geen agressieve actie.” 

Protest
Bij de kerk werd vanochtend door parochianen een protestkoor gevormd. Buiten op straat zongen zij het protestlied.

Voor directe informatie ga naar de site van de parochie: www.sansalvator.nl


Niet gecategoriseerd