Vaticaan zoekt toenadering tot de Pius X Broederschap

Het Vaticaan heeft bevestigd dat de traditionalistische Pius X Broederschap is aangeboden om een persoonlijke prelatuur te worden. Tot deze Broederschap hoort o.a. de bisschop R.Williamson  die berucht is geworden vanwege zijn ontkenning van de holocaust, begin 2009. Benedictus XVI heeft begin 2009 de excommuncatie van deze broederschap opgeheven. 

Afgelopen donderdag 14 juni had de leider van de Broederschap bisschop Bernard Fellay (foto) een gesprek van meer dan twee uur met vertegenwoordigers van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer. 
In dit gesprek heeft het Vaticaan een voorstel op tafel gelegd met het voorstel om van de Broederschap als het ware een eigen bisdom te maken (dat is de betekenis van een persoonlijke prelatuu). Het Vaticaan ziet dat “als de meest geschikte weg om de toekomstige kerkrechtelijke erkenning van de Broederschap te regelen.”

Een persoonlijke prelatuurt is een kerkelijke rechtspersoon die geen geografische grenzen kent maar bedoeld is voor een bijzonder pastoraal initiatief. Er is al één persoonlijke prelatuur op dit moment: Opus Dei.

Het aanbod van het Vaticaan is een onderdeel van de poging om de 24 jaar oude breuk tussen de r.k.Kerk en deze broederschap te helen. De persspreker van het Vaticaan, pater Lombardi  zei: “De bal ligt nu bij de Broederschap”.

bron: CathNews

Meer informatie over de traditionalistische Broederschap Pius X.

Niet gecategoriseerd