25e Allerheiligenberaad

Al 25 jaar komen allerlei katholieke maatschappelijke organisaties bij elkaar in de dagen rond 1 november voor het Allerheiligenberaad. Steeds op dezelfde plaats: het klooster Catharinadal van de zusters Nobertinessen in Oosterhout (N.Br.). Dit jaar was het op beraad op 8 november, ook de redactie van deze website naam deel van het Beraad.

Allerlei aspecten van het werk van katholieke organisaties in de samenleving komen in dit beraad aan de orde, bovendien is het een uitgelezen gelegenheid voor ontmoeting en gesprek tussen mensen die elkaar geweldig kunnen steunen en van elkaars ideeën kunnen leren. Zie de website van het Katholiek Netwerk. Het Katholiek Sociaal Denken vormt het theoretisch fundament voor het werk van het VKMO – Katholiek Netwerk. 

Om opmerkelijke voorbeelden van dit handelen niet onopgemerkt te laten, stelde het bestuur van het VKMO een prijs in: de Poelspenning. Vernoemd naar de pionier van het katholiek sociaal handelen: Henri Poels (1868 – 1948). Deze hoofdaalmoezenier van de arbeid in Limburg was een echte voorvechter in wat de ‘sociale kwestie’ genoemd wordt. Samen met grootheden als Schaepman en Nolens wijdde hij zich aan de zedelijke verbetering, de godsdienstige ontwikkeling en de maatschappelijke verheffing van de arbeidersstand. De zorg voor het stoffelijk welzijn kwam vooral tot uiting in betere huisvesting, gezonde voeding en de oprichting van ziekenfondsen.

De eerste Poelspenning, voor Katholiek Sociaal Handelen, is tijdens het Allerheiligenberaad 2012 door Dick Wijte, (voorzitter van het Centrum voor Katholiek Onderwijs VKO) uitgereikt aan Adveniat:Monique Walrave (midden) en CNV-onderwijs: Joanny Krijt (rechts).
Ook de zusters Norbertinessen van het klooster Catharinadal in Oosterhout waar het Allerheiligenberaad dit jaar voor de 25e keer werd gehouden kregen de penning uitgereikt.

Het ontwerp en de uitvoering van de bronzen Poelspenning is in opdracht gegeven aan Broeder Leo Disch van de Abdij St.Benedictusberg te Vaals. Zijn herkenbaar vakmanschapzorgt voor een passend eerbetoon aan zowel de naamgever van de penning als de organisaties die ermee onderscheiden worden.

Het thema van het 25e Allerheiligenberaad was een inspirerende keuze: de deelnemende organisaties dachten en droomden over een betere samenleving. Deze visies en visioenen zijn weergegeven in een boekje: “Denkend aan morgen”, dat voor € 14,50 verkrijgbaar isDelen uit dit boekje zijn ook op de website van het katholiek netwerk te lezen. Het  Katholiek Netwerk biedt ook de mogelijkheid aan om bijeenkomsten rond deze thematiek te organiseren.

Niet gecategoriseerd