Oikocredit: Geloven in mensen

Op 1 november opende Prinses Máxima de conferentie ‘Samenwerken aan voedselstabiliteit’ met een inspirerend verhaal. Ze hield een krachtig pleidooi voor steun aan de kleine boeren en boerinnen in ontwikkelingslanden. Investeren in kleinschalige landbouw is een slimme investering’, aldus Máxima. Ze haalde aan dat een euro geïnvesteerd in landbouw twee tot drie keer beter tegen armoede werkt dan een investering in welke andere sector dan ook. Kleine boeren zijn te lang niet serieus genomen: ‘De realiteit is dat we de kleine boeren nodig hebben, ook in onze strijd voor meer voedselzekerheid.’ Ze sloot haar toespraak af met de wens van een boer die dankzij een microkrediet een koe kon kopen. Met de opbrengst van de koe kon hij een huis kopen en zijn kinderen naar school sturen. Toen prinses Máxima hem vroeg of hij nog iets te wensen over had, was zijn antwoord: “Blijf in mij geloven. Dat is alles wat ik wens.” 

Geloven in mensen in ontwikkelingslanden, ook in de kleine boeren en boerinnen, dat is wat Oikocredit doet. Via haar partners leent Oikocredit kleine bedragen van gemiddeld zo’n 100 euro (zogenaamde microkredieten) waarmee ondernemers een bedrijf kunnen starten of zelfs uitbouwen. Wij geven geen geld, maar lenen geld uit. Oikocredit gelooft namelijk dat dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en economische productiviteit. Wij geloven dat arme mensen in staat zijn met een lening hun lot in eigen hand te nemen. Door te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen. 

Geloven in de Heer betekent ook geloven in mensen en in de kracht van de medemens. Samen kunnen we Gods schepping vervolmaken. Ook u kunt Oikocredit helpen om in onze medemens te geloven. Niet met een gift maar door in het Oikocredit Nederland Fonds te participeren. We vinden dit een mooie manier om – zonder geld weg te geven – onze medemens in een arm land te ondersteunen en uw naaste lief te hebben. 
>Laat u inspireren: www.ontwikkelingshulp.nu 
>Meer over Oikocredit: www.oikocredit.org

 

ron: Kerknieuws PKN

Niet gecategoriseerd