Verdere ontwikkelingen Bilthoven

Geloofsgemeenschap OLV Bilthoven wil dialoog met bisschop over verstikkende richtlijnen bisdom

 

De Geloofsgemeenschap OLV Bilthoven wil dialoog met de bisschop over verstikkende richtlijnen van het bisdom. Op donderdag 15 november j.l. is er een druk bezochte parochiebijeenkomst geweest van de geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand te Bilthoven. Er is gesproken over het document “Kernwaarden van lokale geloofsgemeenschap”, dat recent onder de leden van de geloofsgemeenschap is verspreid en waarop door haar leden met overweldigende meerderheid is ingestemd. Het document is opgesteld toen bleek dat deze kernwaarden ernstig in het gedrang dreigden te komen vanwege de stringente richtlijnen van de aartsbisschop, die terug lijkt te willen naar de priesterkerk van vóór het Tweede Vaticaans Concilie.

Met ondersteuning van Bezield Verband Utrecht is de OLV op zoek naar oplossingen die recht doen aan haar kernwaarden en die het tegelijkertijd mogelijk maken om binnen de traditie van de wereldkerk te blijven.

Zie ons eerder bericht over deze kwestie. 

Commentaar van de redactie.
De geloofsgemeenschap van Onze Lieve Vrouw in Bilthoven laat zich zien als een verantwoordelijke geloofsgemeenschap. Hun vraag om dialoog is een volstrekt legitieme vraag die in overeenstemming is met het kerkelijk recht. Bv.

Canon 212.

1. Ten aanzien van hetgeen de bisschoppen…. als geloofsleraren verklaren als als bestuurders van de kerk bepalen, zijn de gelovigen, in het besef van hun eigen verantwoordelijkhkeid, gehouden een christelijke verantwoordelijkheid te betonen.

2 De christengelovigen komt het onverminderd toe hun noden, in het bijzonder van geestelijke aard, en hun wensen aan de bisschop kenbaar te maken.

3. Naar gelang van de kennis, de deskundigheid en het aanzien dat zij genieten, hebben de chistengelovigen het recht, zelfs soms ook de plicht, hun mening over wat het welzijn van de Kerk aangaat aan de bisschop kenaar te maken en deze … aan de overige christengelovigen bekend te maken.

Canon 213

De christengelovigen hebben het recht uit de geestelijke goederen van de Kerk, vooral uit het woord Gods en de sacramenten, bijstand van de bisschop te ontvangen.

Canon 221

1. Het komt de christengelovigen toe der rechten die zij in de kerk genieten, wettig op te eisen en te verdedigen voor een bevoegde kerkelijke rechtbank….

Gezien eerdere ervaringen met de aartsbisschop moet gevreesd worden dat er geen reactie zal komen. Herhaaldelijk heeft hij brieven van soortgelijke strekking die hetzij persoonlijk, hetzij publiekelijk, in groep of in persoon aan hem werden gericht onbeantwoord.
Vgl. onze eerdere berichtgeving over een initiatief van de geloofsgemeenschap van de Franciscus Xaverius in Amersfoort. Zelfs wat in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is, een formeel bericht van ontvangst, kon er niet af.
Bisschoppen die weigeren te communiceren geven een nieuwe inhoud aan het begrip excommunicatie, in die situatie plaatsen zij zichzelf.

 

 

Niet gecategoriseerd