Oproep van “Bezield Verband”

In een van de fusieparochies in het aartsbisdom is in een drietal geloofsgemeenschappen beroering ontstaan door een brief die de pastoor aan de had geschreven over de wijze waarop naar zijn inzicht moet worden omgegaan met de voorschriften die door de aartsbisschop worden opgelegd.

Een drietal van de geloofsgemeenschappen uit betreffende parochie hebben zich gewend tot “Bezield Verband Utrecht” met de vraag om ondersteuning.

U kunt daar meer over lezen

Bezield Verband Utrecht  (BVU)maakt zich ernstig bezorgd over de situatie zoals die ontwikkelt in de Nederlandse kerk. Censuur en dreigementen zijn de normale gang van zaken aan het worden, zoals blijkt uit dit citaat van de website van Bezield Verband:

“…. In dit deel van het proces zijn heel bewust de leden van het Pastorale Team niet betrokken, omdat zij het risico lopen van ontslag op staande voet, als zij zich buiten de bisschoppelijke richtlijnen en voorschriften bewegen. Laat staan als ze deze ter discussie stellen.

Door Bezield Verband Utrecht is benadrukt dat problemen zoals hiervoor beschreven veel verder gaan dan alleen de eigen gemeenschap. Daarom is er vanuit BVU een Appèl opgesteld, dat breder verspreid gaat worden en daardoor ook breder steun zal opleveren…”

Bezield Verband schreef:

“Op 9 juni jl. organiseerde Bezield Verband Utrecht een bijeenkomst onder de titel “Lokale gemeenschappen op weg naar de toekomst”. Aanleiding voor deze bijeenkomst was het beleid en de reeks richtlijnen en voorschriften van onze aartsbisschop, die veel onrust in parochies en lokale geloofsgemeenschappen veroorzaken.
Tijdens die bijeenkomst is aandacht gegeven aan ontwikkelingen in een drietal geloofsgemeenschappen die van hun pastoor de schriftelijke opdracht hadden gekregen om per 1 juli 2012 de richtlijnen van de bisschop onverkort en volledig in te voeren.
Onder coördinatie van BVU is een antwoordbrief aan de pastoor opgesteld en zijn in klein comité documenten opgesteld, die momenteel in de drie geloofsgemeenschappen
verspreid en besproken worden. Om solidariteit te betuigen aan deze geloofsgemeenschappen en om het proces te verbreden naar andere geloofsgemeenschappen en
parochies hebben wij het hierbij gevoegde “Dringend Appèl” opgesteld. We hebben in dit proces van verbreding uw steun hard nodig. Het gaat om niet minder dan de toekomst van zowel de lokale kerk als de kerkprovincie. En het betreft niet alleen de lokale liturgie,maar ook de onderlinge verbondenheid, de inzet van de vrijwilligers en de kracht van de werkgroepen, naast de wortelingin de samenleving.
Daarom vragen wij u ook om uw steun aan dit appèl te geven én deze oproep zoveel mogelijk in en buiten uw eigen gemeenschap te verspreiden.
U kunt reageren via onze website

We zullen zorgvuldig met uw reactie omgaan omdat wij weten hoe kwetsbaar u in persoon en/of functie kunt zijn. Wilt u, als dit enigszins mogelijk is, voor 15 november a.s.
reageren?
Alvast veel dank voor uw bereidheid hier aandacht aan te geven.

Namens Bezield Verband Utrecht,

Gerard Zuidberg, Anne Stael, Ad de Groot

 

Niet gecategoriseerd