Paus naar de gevangenis

De komende dagen blijkt al dat de motivatie van paus Franciscus om de naam van de heilige van Assisi als paus aan te nemen een uiterst serieuze zaak is.

In de ochtend van Witte Donderdag zal de paus in de sint Pieter de heilige Oliën wijden.  In de namiddag zal hij voorgaan in de eucharistieviering van Witte Donderdag en dan de voetwassing verrichten. Op zich is dat niet nieuw, vorige pausen deden dat ook, maar dan bleef het meer symbolisch, de paus waste dan de voeten van enkele priesters, in de Sint Pieter. Paus Franciscus pakt het anders aan. Hij heeft de Caritas van zijn bisdom gevraagd om vrijkaartjes voor de Witte Donderdagplechtigheid te verspreiden. De Paus zal tijdens deze plechtigheid de voeten wassen van jonge Romeinse gevangenen. Hij doet dat tijdens een eucharistie in de jeugdgevangenis Casal del Marmo. Paus Benedictus was hier in 2007 op bezoek en Johannes Paulus II in 1980. Maar die bezoeken vielen op liturgisch minder belangrijke dagen.

Paus Franciscus koos juist deze dag omdat: de viering van Witte Donderdag gekenmerkt wordt door de opdracht tot liefde en als teken daarvan de voetwassing. 

Met dit initiatief laat Franciscus zien dat hij zich uitdrukkelijk bisschop van Rome voelt, dat bleek ook al uit zijn toespraken tot nu toe en dat hij de lijn die hij in Buenaos Aires had ingezet, waar hij de voeten waste van Aidspatienten en andere mensen in de marge, wil continueren.

Dat de paus aandacht heeft, juist voor de gewone mensen blijkt ook uit het feit dat hij vandaag (22 maart) een viering had speciaal voor de tuinlieden en schoonmakers en ander huishoudelijk personeel in Vaticaanstad.

De paus laat ook ruimte voor de gegroeide gebruiken. Hij zal op Goede Vrijdag voorgaan bij de Kruisweg bij het Colosseum en in de Paaswake in de Sint Pieter.

Dit alles illustreert wel wat de nieuwe nuntius van de Heilige Stoel in Australië, aartsbisschop Paul Gallagher heeft gezegd als zijn verwachtingen van de nieuwe paus:  “De nieuwe paus is iemand die staat voor werkelijke veranderingen die voelbaar zullen zijn in de hele christelijke gemeenschap. Hij zal de universele Kerk uitdagen stellen en dat zal hij ook doen met de instelllingen in Rome. Precies iets wat we nu nodig hebben positieve uitdagingen.”

De paus laat ook ruimte voor de gegroeide gebruiken. Hij zal op Goede Vrijdag voorgaan bij de Kruisweg bij het Colosseum en in de Paaswake in de Sint Pieter.

bron: Persdienst Vaticaan

Niet gecategoriseerd