Een nieuwe paus, een nieuw geluid

Paus Franciscus heeft de journalisten ontvangen en toegesproken die verslag deden van het conclaaf en de verkiezing van de nieuwe paus. Zijn toespraak hield de paus voor het grootste deel los van papier, hij lachte dikwijls.  Hij lichte toe, hoe hij tot de keuze voor de naam “Franciscus” kwam.

Man van Vrede

Hij vertelde hoe op die woensdagavond in het conclaaf steeds meer stemmen op hem werden uitgebracht. De kardinaal die naast hem zat, de Braziliaan Claudio Hummes heeft hem morele steun gegeven toen de situatie “gevaarlijk” werd. Toen het vereiste tweederde deel van de stemmen op hem was uitgebracht barstte een luid applaus los, Hummes omhelsde hem en kuste hem en zei: “vergeet de armen niet”. Dat zijn woorden die, zo zei de paus, wijzend op zijn hoofd, die ik nooit zal vergeten.  Daarna ging het uitbrengen van de stemmen door want alles moest formeel afgewerkt worden. Intussen dacht ik aan Franciscus van Assisi, zei de paus, hij is een man van vrede, zo kwam de naam Franciscus in mijn hart, Sint Franciscus als een man van vrede, iemand die van mensen houdt en die hen beschermt.

De paus vertelde verder dat sommigen de suggestie deden dat hij de naam Adrianus zou aannemen, vanwege zijn betrokkenheid bij de hervorming van de kerk. Anderen hadden in samenhang met zijn  Jezuïet zijn voorgesteld dat hij zich Clemens de XV zou noemen, om zo recht te zetten dat Clemens XIV de Jezuïeten had verboden in 1773. 

kerk: eenvoudig en Christus centraal

Uit de toespraak van de paus kwam ook scherp naar voren dat hij wil dat de kerk wereldwijd een sobere uitstraling gaat tonen. Als eerste niet-europese paus sinds bijna 1300 jaar wil hij in feite een stijlbreuk met zijn voorganger. In zijn woorden en daden geeft hij een morele koers aan voor de 1.2 miljard katholieken die vast zitten in schandalen, intriges en onenigheid. Nederigheid en eenvoud moeten de voorrang gaan krijgen boven pompa en grandeur.

Woensdagavond, weigerde hij gebruik te maken van de pauselijke limousine en ging gewoon met de kardinalen met de bus mee naar het hotel Sancta Martha in Vaticaanstad. Daags daarop, toen hij had gebeden in de basiliek van Maria Maggiore in Rome, en kinderen die daar in de buurt waren de handen had geschud, ging hij ook langs bij het hotel waar hij had gelogeerd in de dagen voorafgaand aan het conclaaf en stond er op de rekening te betalen.

In zijn toespraak tot de journalisten benadrukte de paus dat katholieken zich ervan bewust moeten zijn dat het in de kerk allereerst gaat om Jezus Christus en niet om de paus.

Zegen  Aan het einde van zijn toespraak ging hij van het Italiaans over in het Spaans, zijn moedertaal. Hij spoorde de Argentijnen aan geen kosten te maken om naar de inhuldiging te komen. “Geef het geld dat dan uitspaart liever aan de armen”.

Hij bedankte de journalisten voor het werk dat ze in de dagen voor en tijdens het conclaaf hebben verricht en hij spoorde hen aan zich ervoor in te spannen voor de “drie-eenheid van de communicatie”: het goede, het ware en het schone in wereld en kerk naar boven te brengen. Hij gaf ook te kennen dat de kerk in navolging van Sint Franciscus meer werk moet gaan maken van eerbied en zorg voor de schepping.

Het is duidelijk: er is een andere persoonlijkheid op Petrus’ Stoel gekomen. Het afscheid, vrijdag van de kardinalen, vond plaats in een ontspannen sfeer, de paus lachte vrolijk, sloeg sommige kardinalen op de rug, en zegende de religieuze voorwerpen die een kardinaal tevoorschijn haalde uit een plastic boodschappentas.

Aan het einde van de ontmoeting met de journalisten gaf de paus ook blijk van respect voor mensen met een andere levensovertuiging.

Hij zei: “Ik zou u willen zegenen. Maar omdat velen van u niet tot de katholieke kerk horen en anderen niet-gelovig zijn, geef ik uit het diepst van mijn hart een zegen in stilte aan ieder van u, in respect voor ieders overtuiging maar in de wetenschap dat iedereen van u een kind van God is. Moge God u allen zegenen”.

De Persdienst van het Vaticaan laat weten dat Franciscus op 23 maart zijn voorganger Benedictus zal gaan bezoeken in Castel Gandolfo, waar hij tijdelijk verblijft tot het appartement in de Vaticaanse tuinen zal zijn opgeknapt.

bron: news.va

Niet gecategoriseerd