Uitschrijfregeling R.-K. Kerk klaar

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft gisteren de procedure om zich makkelijker uit te laten schrijven bekendgemaakt. De herziening is het gevolg van een besluit van de Nederlandse Bisschoppenconferentie op 19 januari.
Uitschrijfregeling R.-K. Kerk klaar
De afgelopen maanden werd de kritiek op de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vanwege de ondoorzichtige uitschrijfprocedure steeds groter. Leden die hun kerklidmaatschap wilden opzeggen, moesten soms tot wel vijf formulieren opsturen naar plaatselijke en landelijke afdelingen. Met de nieuwe regeling wordt de plaatselijke parochie verantwoordelijk voor het regelen van de uitschrijving bij de desbetreffende kerkelijke bureaus.

De regeling geldt voor de hele Nederlandse kerkprovincie en maakt een einde aan regionale of plaatselijke procedures. De nieuwe uitschrijfprocedure moet op elke lokale kerkwebsite worden gemeld. Uitschrijven blijft in de nieuwe regeling een zaak van de plaatselijke parochie. Het wordt dus niet landelijk geregeld.

Ontdopen

Afscheid nemen van de Rooms-Katholieke Kerk kan op twee manieren: uitschrijven als kerklid en ontdopen. Bij de eerste vorm worden alle banden met de kerk doorgesneden maar blijft het kerklid vanwege de doop wel officieel lid van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk.

Het ontdopen gaat een stap verder. Bij het ontdopen wordt een aantekening gemaakt in het doopregister. De Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk weigert namen door te strepen of te schrappen. De kerk heeft het standpunt dat ‘het sacrament van de doop, voltrokken voor het aangezicht van God, eenmalig en onomkeerbaar is’. De kerk vermeldt dat men zich na beide handelingen ten alle tijde weer kan inschrijven bij de kerk.

Bron: Het Goede Leven.
Niet gecategoriseerd