Weer minder inkomsten voor actie Kerkbalans

De inkomsten van de actie Kerkbalans in 2013 vallen voor de Protestantse Kerk in Nederland weer lager uit. Dat bleek zaterdag tijdens de jaarvergadering van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in Nieuwegein.
Naar verwachting brengt de jaarlijkse inzamelingsactie in 2013 zo’n 184,5 miljoen euro op, zegt adjunct-directeur drs. Bert van Rijssen van de VKB. Die schatting is gebaseerd op een onderzoek dat de organisatie jaarlijks doet onder kerkrentmeesters. Die cijfers worden door de vereniging altijd doorgerekend voor de hele kerk.

Het bedrag van 184,5 miljoen is zo’n 4,5 miljoen euro lager dan de opbrengst van Kerkbalans in 2012. Procentueel bedraagt de afname bijna 2,5 procent. De dalende lijn bij de inzameling bleek ook vorig jaar al. Hoewel in 2012 189 miljoen euro aan de actie werd gegeven door leden van de Protestantse Kerk, was dat bedrag ook al 2 procent lager dan in 2011. De trend van van minder inkomsten zet dus door.

De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving kondigde in januari al aan dat ze gemeenten actief wil gaan helpen om de actie Kerkbalans succesvoller te maken. Onder meer met het rekruteren van ‘geldwervingstalent’ in gemeenten. 

Boekhouding

De definitieve opbrengst van Kerkbalans over 2013 kan pas in januari 2015 worden vastgesteld, aldus Van Rijssen. Dat komt doordat veel plaatselijke gemeenten pas in het najaar van 2014 hun boekhouding over het voorgaande jaar afronden.

Na de Protestantse Kerk in Nederland is de Rooms-Katholieke Kerk de tweede grote deelnemer aan Kerkbalans. Door dat kerkgenootschap (ruim 4 miljoen leden) werd in 2012 een bedrag van 56,6 miljoen opgehaald. Dat was toen 4 procent minder dan in 2011. De Katholieke Kerk maakt naar verwachting in januari 2014 bekend hoeveel geld de actie in 2013 heeft opgebracht.

Ieder jaar – in de tweede helft van januari – gaan tienduizenden vrijwilligers langs de deuren bij parochianen en gemeenteleden om hen te vragen geld beschikbaar te stellen voor het werk van de plaatselijke kerk. Daarmee is het de grootste geldwervingsactie van Nederland.

Bron: het Goede Leven
Niet gecategoriseerd