De toekomst van de lokale geloofsgemeenschappen

 

Uit het hele land waren ze bijeengekomen vandaag, ruim 300 kritische en bezielde katholieken in de (protestantse) Bergkerk in Amersfoort. Zij hadden gehoor gegeven aan de gezamenlijke uitnodiging van “Bezield Verband Utrecht” en het “Professorenmanifest”. Beide organisaties maken zich grote zorgen over het door de bisschoppen gevoerde beleid met betrekking tot de lokale geloofsgemeenschappen, vandaar het thema: ” De toekomst van de lokale geloofsgemeenschappen”.

Aan begin en einde van de dag een liturgisch tintje met resp. de liederen ‘Hij die gesproken heeft een woord dat gaat…’ en ,,wij moeten gaan, aan ‘t lied van bevrijding voegden we eer een eigen refrein”.

Waar bisschoppen in het algemeen geen tijd voor hebben, gebeurde hier volop: luisteren naar elkaars ervaringen en elkaar daarop bevragen.

Het waren verhalen uit Best, de Antoniusparochie, die in verzet tegen een dreigende fusie, eenvoudigweg gezegd, door de bisschop van den Bosch buiten werd gezet en nu als ‘Antonius in beweging’ verder gaat.
Uit Onze Lieve Vrouw Bilthoven (Nicole Buijtendijk) waar het behoud van de eigen identiteit in een fusie met andere parochies een belangrijk punt is, rond thema’s als communie onder twee gedaanten en gewoonterecht, Beverwijk vertelde over de problemen die kunnen ontstaan als het parochiestuur slaafs aan de leiband van de bisschop loopt en Swifterband over beloften over behoud van identiteit die een doekje voor het bloeden bleken te zijn en steeds geweld worden aangedaan. In het Westland kwamen ervaringen over de fedratievorm van parochie die goed blijkt te werken.

Thema´s die overal speelden, dwang van bovenaf, gebrek aan overleg, steeds groter wantrouwen. Veel verdriet en gebrek aan normaal respect voor elkaar. De gezamenlijke vijand bracht wel een groeiende saamhorigheid te weeg in de geloofsgemeenschappen en deed ook nieuwe initiatieven ontstaan, in het bijzonder de oecumenische samenwerking wordt door het bisschoppelijk beleid (huns ondanks) gestimuleerd.

Na deze verhalen uit het veld konden de deelnemers elkaar bevragen en informeren over genomen initiatieven. Dat werd uitvoerig gedaan en soms werden ook wel zijpaden bewandeld, maar ja dat krijg je als je eens de kans krijgt om voor een geïnteresseerd publiek jouw verhaal te doen.

Waar het ging over ondersteuning en het zoeken naar oplossingen bleek kennis van het kerkelijk wetboek wel vereist, ja een gedegen kennis, dus zoek een deskundige op dit vlak.

De organisatoren zegden toe dat zij aan de deelnemers een uitvoerig verslag zullen toesturen, we laten het hier dus bij deze sfeertekening.


Hoezeer er in de kerk behoefte is aan een initiatief als dit waarin open met elkaar gesproken kan worden bleek uit het minutenlang applaus dat de organisatoren ten deel viel. Van de mogelijkheid tot netwerken werd in de pauzes en tijdens de lunch uitvoerig gebruik gemaakt.

Een van de concrete besluiten uit deze dag was dat een brief gestuurd zal worden naar paus Franciscus, kan hij uitkomst bieden in een situatie waarin bisschoppen steeds meer tegenover geloofsgemeenschappen komen staan dan hen dienen en steunen in de ontwikkeling en de beleving van het geloof, zo viel te beluisteren.
Er werd een tekst voorgelezen die ondertekend kan worden en rechtstreeks naar de paus zal worden gestuurd.

De tekst van deze brief vindt u elders op deze site en zal volgende week ter ondertekening achter in de kerk van Franciscus Xaverius liggen.

Zie verder: www.bezieldverband.nl

www.professorenmanifest.nl

Niet gecategoriseerd