Protest tegen afbraakbeleid

door Lodewijk Born
Ruim driehonderd verontruste katholieken kwamen zaterdag bijeen in de Bergkerk in Amersfoort. Ze zijn het totaal oneens met het afbraakbeleid in de Nederlandse kerkprovincie.
Protest verontruste katholieken tegen afbraakbeleid
De katholieken van de protestbeweging Bezield Verband willen met een petitie aan paus Franciscus wijzen op de verkeerde koers die in Nederland gevaren wordt. Foto: EPA

Bezield Verband Utrecht nam het initiatief voor de bijeenkomst die flink overtekend was qua belangstelling. ,,We zijn met vierhonderd aanmeldingen maar gestopt met tellen, want er konden er maar 310 in de kerk’’, aldus voorzitter Ad de Groot. 

Bezield Verband verzet zich tegen het centralistische beleid van bisdommen waardoor hele geloofsgemeenschappen ter ziele gaan. Ook het zogenaamde collectief van het Professorenmanifest sloot zich bij hen aan.

Meer dan honderd geloofsgemeenschappen en parochies uit alle bisdommen waren zaterdag in de Bergkerk vertegenwoordigd, vertelt De Groot. ,,De meeste uit het aartsbisdom Utrecht, bisdom ’s Hertogenbosch en Noord-Holland.’’Bezield Verband en het Professorenmanifest proberen regelmatig contact te krijgen met aartsbisschop Eijk. maar die weigert dat. ,,Er is ook door anderen al zoveel post gestuurd naar de Maliebaan in Utrecht. We horen nooit iets. Het lijkt wel of er een prullenmand achter de brievenbus staat.’’

Opstandigheid 

Er zijn al 3500 contacten in de mailbox van Bezield Verband met mensen die zich kunnen vinden in de missie van de verontrusten. Paus Franciscus, zien ze als een medestander; hij krijgt een petitie.

,,Je voelde de hoop op de bijeenkomst. Een gevoel van wederzijdse erkenning. Maar ook van opstandigheid. We laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden.’’ Voorzitter Ad de Groot van Bezield Verband Utrecht vat zo de bijeenkomst samen die zaterdag in de Bergkerk was in Amersfoort. Boze en verontruste katholieken die het er niet bij laten zitten.

De protestgroep Bezield Verband stelde vorig jaar oktober het manifest Dringend Appèl op, onder andere aan aartsbisschop Wim Eijk. In dit manifest pleit de groep katholieken voor veranderingen in de Rooms-Katholieke Kerk. 

Eigenheid

Bezield Verband is van mening dat ‘de steeds strakkere richtlijnen die vanuit het aartsbisdom worden uitgevaardigd’, de identiteit en eigenheid van de lokale geloofsgemeenschappen in gevaar brengen. In het appel wordt onder meer de zorg uitgesproken dat de samenvoeging van parochies ‘van bovenaf wordt gedirigeerd’. 

,,De verwachting is dat er nog vijfhonderd katholieke kerken de deuren zullen moeten sluiten. Wij menen dat via het huidige beleid, waarbij veel te veel ingezet wordt op het aanwijzen van één kerk waar de eucharistie kan worden gevierd voor bijvoorbeeld acht of twaalf parochies je de geloofsgemeenschappen in die plaatsen ook laat verdwijnen. Naast het eucharistisch centrum blijven maar een of twee wijkkerken over, waarvan maar de vraag is of die het redden in de toekomst.’’

Vicieuze cirkel

Gevolg van het beleid: afhaken van grote groepen katholieke gelovigen en het verdampen van de kerkelijke bijdragen. ,,De terugval in inkomsten is sneller dan kostenreductie. Het wordt een vicieuze cirkel van steeds draconischer bezuinigingen (sluiting kerken, inkrimping pastorale teams, ontslag pastoraal werkenden). Wat je straks krijgt is een faillissement van bisdommen en een sterk ingekrompen sekte-achtige orthodoxe katholieke kerk.’’

Op de bijeenkomst in Amersfoort werd een citaat uit het boek Hartelijk katholiek van De Korte aangehaald door De Groot. ,,’Persoonlijk heb ik veel verwachting van een uitgebreid netwerk van small Christian communities, kleine kerkelijke gemeenschappen waarbinnen gelovigen elkaar kunnen voeden en bemoedigen. Binnen onze parochies en gemeenten van morgen zie ik voor deze groepen een belangrijke rol weggelegd, juist ook als het gaat om de voortgang van het evangelie’. Dat wat De Korte wil is ook de visie van Bezield Verband’’, aldus De Groot.

Petitie

De lijn van de vitaliteit van de kleine christelijke gemeenschappenliep als een rode lijn door de bijeenkomst van zaterdag; het werd als een hoopvolle agenda voor de toekomst gezien door de aanwezigen.

Er komen meer Bezield Verband-bijeenkomsten en er werd zaterdag ook besloten dat er een petitie opgesteld wordt: voor paus Franciscus. Ze denken namelijk bij de kerkvorst zeker gehoor te zullen vinden voor hun standpunten, mede door uitspraken van de paus zelf.

bron: Het Goede Leven
Niet gecategoriseerd