Bischoppelijke censor slaat weer toe: herdertjes in de ban

Uit berichten die de NOS brengt blijkt dat de censoren die de liederen beoordelen die in de katholieke liturgie worden gezongen, bij het begin van het nieuwe kerkelijke jaar weer hebben toegeslagen. Deze keer zijn het de oude kerstliederen “Stille Nacht” en “De herdertjes lagen bij nachte” die geen genade vonden in de ogen van censor Mennen (Den Bosch) en Woorts (Utrecht). De uitgeverij Berne-Heeswijk zal deze liederen dus ook niet meer opnemen in de liturgische boekjes laat Joost Jansen, de verantwoordelijke uitgever weten. Hij vindt overigens wel dat de censoren te rigoureus te werk gaan.
De zorg voor goede liederen is terecht, de vraag is of hier het rationele niet de overhand heeft gekregen boven het emotionele. Waarom niet tegelijkertijd gewerkt aan meer verantwoorde teksten?

Beide liederen zijn traditionele liederen die ontstaan zijn in het begin van de 19e eeuw (Stille Nacht) en in het midden van de 19e eeuw (De Herdertjes). Eerder hebben de censoren al laten weten dat zij uitsluitend de inhoud beoordelen en niet de muziek. 

Bisschop de Korte van Groningen-Leeuwarden maakte eerder al duidelijk dat de censoren geen beslissende stem hebben.

Intussen heeft de bisschop-referent voor de liturgie, de Bredase bisschop Liesen,  op de zaak gereageerd. Hij bevestigt dat de gewraakte liederen niet meer voorkomen op de lijst van goedgekeurde liederen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gezongen mogen worden.

Niet gecategoriseerd