Resultaten Vaticaanse enquête in Duitsland

 

Eerder dit jaar stuurde het Vaticaan een enquête de kerk in om de bisschoppensynode van oktober 2014 voor te bereiden. Het thema van deze synode is: huwelijk en gezin in deze tijd>
Uit de resultaten van de enquête komt een enorm verschil naar voren tussen opvattingen en praktijk van de ondervraagde katholieken en de leer van de Kerk. Het –niet-representatief- resultaat maakt duidelijk dat de leer van de Kerk door veel katholieken als wereldvreemd wordt beleefd.

 

Kritiek

Stevige kritiek uiten de respondenten vooral  op de afwijzende houding van de kerk tegenover homoseksuele relaties, het uitsluiten van de communie van gescheiden mensen die hertrouwd zijn, het algemene verbod van voorbehoedmiddelen en het afwijzen van geslachtsverkeer voor het huwelijk.

Nieuwe benadering gevraagd

Talrijke kerkelijke organisaties in Duitsland spreken zich uit voor een hervorming van de katholieke seksuele moraal. “Niet een cultuur van morele verboden, maar die van het gebod van de barmhartigheid moet veel meer benadrukt worden.” In de kritiek wordt in het bijzonder het gebrek aan erkenning van wederzijdse verantwoordelijkheid in relaties van mensen buiten het huwelijk als een misser ervaren.

Duitse theologen hebben een verklaring uitgegeven waarin ze aandringen op een grondige verandering in het katholieke denken over de seksuele moraal. Ze vragen de kerkelijke leiders om bij de formulering van de gedragsnormen voor katholieken zich niet te fixeren op het geslachtsverkeer maar “veel meer waarde toe te kennen aan de variatie van het seksuele buiten het huwelijk. Wij stellen voor dat er een fundamenteel nieuw waarde-oordeel over huwelijk en gezin die meer vanuit de beleefde praktijk vertrekt en niet vanuit een geïdealiseerde werkelijkheid”, zo stellen de theologen in een pastoraal-theologische verklaring van 17 december jl.

 

bron: kath.de

Nederland

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de enquête alleen voor te leggen aan de pastorale teams van de parochies. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend, nog deze maand moeten de antwoorden in Rome binnen zijn.

Niet gecategoriseerd