+ pater Frans van der Lugt

De Gemeenschap van Sant’Egidio verneemt met droefheid de laffe moord op pater Frans Van der Lugt in het Syrische Homs. Zij biedt haar deelneming aan aan alle familieleden en vrienden van deze missionaris in hart en nieren, en in het bijzonder aan de Sociëteit van Jezus waar hij deel van uitmaakte.

 

Pater Van der Lugt had zijn hart verpand aan het Syrische volk, waar hij al een halve eeuw werkte voor christenen en voor moslims. Hij werkte in stilte en discretie, maar liet de afgelopen tijd ook geregeld zijn stem horen om de aandacht van de wereld te vestigen op het humanitaire drama dat zich in zijn geliefde Homs afspeelde. Zijn trouwe dienstwerk loopt nu uit op dit martelaarschap: hij heeft de dood niet gezocht, maar heeft haar ook niet willen ontlopen. Toen het gevaarlijk werd weigerde hij Homs te verlaten, omdat hij de mensen van wie hij hield niet in de steek wilde laten. Nu werd het kruis van Christus ook zijn deel.

 

Aan de vooravond van de Goede Week staan zijn lijden en dood symbool voor het martelaarschap van het hele Syrische volk, waar christenen en moslims lijden onder het nietsontziende geweld van een vreselijke burgeroorlog. Moge het ook symbool zijn van de hoop op een spoedige wederopstanding. Sant’Egidio bidt en werkt voor vrede en verzoening in Syrië en bidt om de vrijlating van de  bisschoppen van Aleppo, Mar Gregorio Ibrahim en Paul Yazigi, de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio en alle anderen die werden ontvoerd.

 

Sant’Egidio wil pater van der Lugt herinneren in een speciaal gebed, samen met de zovele andere christelijke geloofsgetuigen van onze tijd die hun leven veil hadden om te getuigen van hun geloof en hun liefde voor hun medemensen.

 

– In APELDOORN, op maandag 14 april 2014 om 19 uur in de Onze Lieve Vrouwekerk, Stationsstraat 13, in een oecumenische dienst voorgegaan door kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht

Niet gecategoriseerd