Paus Franciscus over geld en kerk

bron: Radio Vaticana

Paus Franciscus heeft zich stevig uitgesproken tegen besturen en pastores die zich gedragen als zakenmensen. Een tarievenlijst voor een doop, voor misintenties, voor een zegen, dat alles is uit den boze. De verlossing die God bedoelt voor alle mensen is gratis.

De kerk moet ervoor oppassen dat zij geen zakelijk instituut wordt, zei zei de paus tijdens zijn preek in Casa Martha in het Vaticaan, afgelopen vrijdag. De paus preekte over het evangelie waarin Jezus de zakenlui de tempel uitjoeg omdat ze van de tempel van een huis van gebed een wisselkantoor hadden gemaakt.

De paus haalde een voorbeeld aan uit de tijd toen hij pas gewijd was.
Hij ontmoette toen een studentenpaar dat in de kerk wilde gaan trouwen tijdens een eucharistieviering.
Maar de secretaris van de parochie maakte duidelijk dat de wens van het paar niet in vervulling kon gaan. Waarom niet vroegen ze, het is toch heel normaal om een huwelijkssluiting met een eucharistie te vieren, dat beveelt de parochievergadering zelf aan.
Maar de secretaris maakte duidelijk dat er voor hen slechts 20 minuten tijd ter beschikking stond in het rooster van de parochiële vieringen. Als ze toch per se een eucharistieviering wilde dan moesten ze extra betalen voor een volgende 20 minuten.

Hier gluurt de zonde van ergernis om de hoek, zo zei de paus, en we weten dat Jezus heeft gezegd dat wie ergernis geeft maar beter in de zee kan worden gegooid.
Als mensen die een kerk besturen zakenmensen worden, geeft dat ergernis aan de gelovigen. Twee dingen kunnen gelovigen nooit accepteren: een priester of een bestuurder die aan  geld verknocht zijn en kerkelijke leiders die mensen misleiden. Je kunt geen twee heren dienen, je aanbidt de levende God, of je aanbidt het geld.

Waarom verzet Jezus zich zo tegen dit soort praktijken van geld en zakendoen in de kerk? zo vroeg de paus zich af. Het antwoord is eenvoudig: Gods reddende verlossingswerk is gratis, is genade, is voor iedereen om niet. Als je daar een handeltje van maakt ga je tegen God in.

Niet gecategoriseerd