Gezin leerschool voor communicatie

Boodschap op Wereldmediadag

Voor paus Franciscus is het gezin, de familie overduidelijk het belangrijkste pastorale onderwerp voor dit jaar. Zijn recente, jaarlijkse boodschap aan de media was getiteld ‘ Duidelijk maken wat gezin is’. Op de algemene audiëntie van afgelopen woensdag sprak hij over het vaderschap en zal dat op de volgende audiëntie weer doen. In september bezoekt hij de Wereldgezinsdagen in Philadelphia en later in de herfst vindt in Rome de afsluitende bisschoppensynode plaats over het gezin.

 door Frans Wijnands –

 

Gezin leerplaats

Het volmaakte gezin bestaat niet, maar je moet niet bang zijn voor onvolkomenheden, voor momenten van zwakte of zelfs conflicten. Je moet leren daarmee om te gaan. Binnen het gezin leer je vergeven’, aldus paus Franciscus in zijn recente jaarlijkse boodschap aan de media, op de feestdag van de heilige Franciscus van Sales, patroonheilige van de journalisten. Het gezin is volgens de paus de plaats waar je niet alleen leert vergeven, maar ook leert aan de anderen te denken; elkaar te helpen en lief te hebben. En naar elkaar te luisteren. In het gezin leer je communiceren.

Daar kunnen volgens de paus de media nog iets van leren. Zoals in een goed gezin naar elkaar en elkaars argumenten wordt geluisterd en waar niemand vertelt wat de anderen moeten denken, zo zouden ook de media moeten leren om te luisteren en dan te vertellen. “Informatie is belangrijk, maar niet voldoende’, aldus de paus. Omdat die informatie de zaken vaak vereenvoudigt voorstelt; de voors en tegens tegenover elkaar plaatst en dat de lezer, de kijker, de luisteraar wel een standpunt inneemt. In plaats van dat die lezer, kijker en luisteraar wordt uitgedaagd om alle feiten in de juiste samenhang te (kunnen) zien.

In de moederschoot ontstaat volgens de paus al een eerste contact, een eerste vorm van communicatie door de hartslag van moeder en kind. Eenmaal geboren belandt het kind in de schoot van het gezin en leert het de moedertaal spreken. In het gezin, binnen de familie leert een kind de kringloop van het leven kennen. In het mooiste gezin leren – volgens de paus – man en vrouw, en ouders en kinderen met elkaar in harmonie te communiceren. ‘We vechten niet om het verleden te verdedigen, maar overal in ons dagelijkse zijn, werken we geduldig en vol vertrouwen aan een betere toekomst’.

 

Gezin centraal

De paus stelt het gezin dit jaar centraal in zijn pastoraat. Op twee achtereenvolgende audiënties spreekt hij over de rol van de vader. Hij riep vaders op om meer aandacht voor hun kinderen te hebben, er zo veel mogelijk voor hen te zijn. ‘De afwezigheid van de vader is een van de ernstigste problemen van onze tijd’, vindt de paus. In veel gezinnen ontbreekt de vader. Omdat hij er – om welke redenen dan ook – niet meer is, of misschien ook wel omdat hij niet de moeite doet om vader te zijn. ‘Vaders zijn vaak te sterk met zichzelf bezig, te veel op zichzelf en hun werk gericht, waardoor ze het contact met het gezin verliezen’.

 

Bezoek aan VS

Het komende najaar zal de paus op twee plaatsen zeer intensief met de rol en met de evangelisatie van het gezin bezig zijn. Eind september bezoekt hij enkele dagen de oostkust van de Verenigde Staten. Formeel is alleen zijn aanwezigheid op de Wereldgezinsdagen in Philadelphia bevestigd. Maar er wordt, zowel in Rome als in de VS, van uit gegaan, dat de paus daar ook een bezoek aan Washington en New York aan zal verbinden. In Washington zou hij president Obama ontmoeten en er wellicht het Congres toespreken. In New York is hij uitgenodigd om voor de VN te komen spreken. Voor de openluchtmis in Philadelphia wordt nu al gerekend op een miljoen aanwezigen.

Synode oktober 2015

In oktober wordt in Rome de bisschoppensynode gehouden met als thema ‘De roeping en de missie van het gezin in de kerk en de moderne wereld’. Afgelopen najaar kwam in Rome al een buitengewone synode bijeen om over hetzelfde thema te discussiëren. De alles behalve eensgezinde uitkomsten van dat beraad vormen mede de agendapunten voor de synode dit najaar. Dan zal er opnieuw over – ook binnenkerkelijk – controversiële punten gesproken en beslist; met name over groepen die nu nog in de marge van het pastoraat staan, zoals homo’s en gescheiden gelovigen.

franswijnands@telenet.be

Niet gecategoriseerd