De Synode over het gezin oktober 2015

 

De bisschop van Rome – zoals paus Franciscus zich bij voorkeur noemt – heeft van 4 tot 25 oktober 2015 een synode van bisschoppen bijeengeroepen over het gezin in de kerk. Ter voorbereiding daarop is van 5 tot 19 oktober 2014 een buitengewone synode geweest met de voorzitters van alle bisschoppenconferenties en alle kardinalen om de belangrijkste thema’s ervoor te bespreken. De voorbereidingssynode eindigde met een peiling van de mening over een aantal stellingen. Het was een verrassend open debat. De meeste ervan kregen een grote meerderheid van ja-stemmen, maar enkele kregen een belangrijk aantal nee-stemmen. Er zijn geen besluiten genomen, dat is voorbehouden aan de komende synode einde dit jaar.

 

Bisschop Franciscus heeft opgeroepen tot een jaar van bezinning en dialoog over het thema van de synode. Daartoe heeft het secretariaat van de synode op 12 december 2014 een vragenlijst rondgestuurd aan alle bisschoppen met het verzoek om hierover in gesprek te gaan met alle gelovigen van hun bisdommen. Een nieuwigheid waar maar weinig bisschoppen aan gewend waren. Onze bisschoppen hebben op 19 januari 2015 de pastores in actieve dienst gevraagd op de 46 vragen van het synodesecretariaat te antwoorden, in teamvergaderingen maar ook in samenspraak met parochiebesturen en vrijwilligers. Antwoorden moesten op 23 februari 2015 binnen zijn.

Het bestuur van de Vereniging voor Pastoraal Werkenden van het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft zijn bisschop gevraagd de termijn te verlengen en tevens alle beschikbare informatie over ingekomen reacties uit bisdom en kerkprovincie. Bisschop Punt meende dit verzoek niet te kunnen inwilligen.

Hierop heeft het bestuur met een tiental leden een studiemiddag georganiseerd op 19 februari 2015 waarin een aantal van de belangrijkste vragen zijn besproken. Hieruit zijn antwoorden op die vragen geformuleerd.

Het bestuur verzoekt ieder die dit wil – pastores van de VPW Nederland en parochianen uit het hele land – deze vragen met hun antwoorden te lezen en te beoordelen. Deze staan vermeld op de website van de VPW Nederland (zie hier). Pastores en parochianen die willen instemmen met dit antwoord aan Rome, kunnen rechts naast de tekst hun naam, email en woonplaats invullen en op de knop verzenden klikken.

Het bestuur zal zorg dragen dat de tekst met de namen van degenen die instemmen, vóór 15 april 2015 het Secretariaat van de Bisschoppensynode zal bereiken.

Op deze wijze kan iedereen aan de oproep van bisschop Franciscus beantwoorden toen hij vroeg om het hele kerkvolk te betrekken in het synodeproces.

Het bestuur van de VPW Haarlem-Amsterdam hoopt dat velen dit initiatief daadwerkelijk ondersteunen met hun naam.

Leo Mesman, voorzitter
Jan van Diepen, secretaris
Marion Bleeker, penningmeester

Niet gecategoriseerd