Zaligverklaring bisschop Romero keerpunt voor de katholieke kerk

23 mei 2015

 

Komende zaterdag zal in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador, een zaligverklaring plaats vinden die wel eens de belangrijkste zou kunnen zijn van het begin van de eeuw: die van mgr. Oscar Romero, destijds aartsbisschop van San Salvador. Zoals bekend is de zaligverklaring de laatste stap voor de heiligverklaring in de katholieke kerk.


De hele geschiedenis beslaat 35 jaar.
Romero was in de late 70-er jaren van de vorige eeuw de man die in de bloedige burgeroorlog, op opzienbarende wijze zijn stem verhief ten gunste van de armen en de slachtoffers van schendingen van mensenrechten. Zijn optreden was klaarblijkelijk een bedreiging van de machthebbers. De moord op mgr. Romero op 24 maart 1980, terwijl hij voorging in een eucharistie, zou rechtstreeks overgenomen kunnen zijn uit T.S.Eliot’s ‘Moord in de kathedraal’.

Voor deze moordaanslag is nooit iemand vervolgd, hoewel het algemeen wordt aangenomen dat de moordenaars banden hadden met rechtse doods-eskaders. Scherpschutters vielen ook de menigte mensen aan die zes dagen later op Romero’s begrafenis aanwezig was met tientallen doden tot gevolg.

lees meer

Niet gecategoriseerd