God is geen God van de oorlog

Religieuze leiders uit de hele wereld, onder meer paus Franciscus, hebben dinsdagavond in Assisi een verklaring ondertekend waarin zij oorlog veroordelen en elk geweld in naam van God verwerpen. De oproep vormde het slotaccoordvan een driedaagse bijeenkomst van een 500-tal religieuze leiders en prominenten uit de politieke, culturele en wetenschappelijke wereld in de Italiaanse vredesstad Assisi. 

Op de slotdag kregen zij het gezelschap van paus Franciscus. Die ontmoette oorlogsvluchtelingen en nam ruim de tijd voor gesprekken met de belangrijkste religieuze leiders, onder meer met de opperrabbijn van Rome en de vicevoorzitter van de Al-Azharuniversiteit in Caïro.

Wij hebben geen wapens om de oorlogen of diegenen die geweld in de naam van God plegen, te stoppen. Paus Franciscus.

Schreeuw van de onschuldigen

In de slotoproep engageren de afgevaardigden van de belangrijke wereldgodsdiensten en levensbeschouwingen zich om zich te verzetten tegen elke vorm van geweld en het misbruik van religie om oorlog en terreur te rechtvaardigen. De ondertekenaars vragen om de schreeuw van de ontelbare onschuldigen van dit blinde geweld niet te negeren. Wereldleiders worden aangespoord de oorzaken van oorlogen te bestrijden: het verlangen naar macht en geld, de hebzucht van wapenhandelaren, persoonlijke belangen en wraak voor vergissingen uit het verleden.

Dertig jaar interreligieuze dialoog

De bijeenkomst vond plaats in Assisi, de stad van waaruit Sint-Franciscus ook in die tijd al zijn vredesboodschap tot bij de moslims uitdroeg. Hier werd 30 jaar geleden op initiatief van paus Joannes Paulus II voor het eerst een wereldontmoeting gehouden. Sindsdien wordt het initiatief op vraag van de paus elk jaar door de Sint-Egidiusgemeeschap op een andere locatie georganiseerd. Opvallende afwezige was de dalai lama. Die was waarschijnlijk niet uitgenodigd om China, waarmee het Vaticaan momenteel op het hoogste niveau overleg voert, niet voor het hoofd te stoten.

Bron: Sint-Egidiusgemeenschap/Kathpress.at/Euronews

© Sant'Egidio
© Sant’Egidio

© Sant'Egidio
© Sant’Egidio

© Sant'Egidio
© Sant’Egidio

© Sant'Egidio
© Sant’Egidio

© Sant'Egidio
© Sant’Egidio

Hilde Kieboom © Sant'Egidio
Hilde Kieboom © Sant’Egidio

Niet gecategoriseerd