Kerk moet standpunt over kunstmatige contraceptie herzien

Meer dan honderd katholieke prominenten uit de academische en politieke wereld roepen de leiding van de katholieke Kerk op tot een herziening van haar standpunt over kunstmatige contraceptie. De petitie wordt morgen dinsdag in New York voorgesteld in de rand van een bijeenkomst van het United Nations Population Fund (UNFPA), het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

De petitie is een initiatief van een interdisciplinaire werkgroep van deskundigen van het Wijngaard Instituut voor Katholiek Onderzoek, een onafhankelijke denktank. De oproep is ondertekend door prominenten uit de academische wereld en opinieleiders, onder meer bisschoppen, priesters, religieuzen en leidinggevenden van de katholieke zorginstellingen zoals bv de voormalige Ierse president Mary McAleese. Uit ons land ondertekenden o.a. professoren Jan Jans (Tilburg), René van Eijden (Utrecht), Hermann Häring (Nijmegen), Eric Jurgens, en Ad Krijnen, Aloys en Nelleke Wijngaards en Manuela Kalski de oproep.

De encycliek Humanae Vitae heeft goede gelovige mannen en vrouwen beroofd van hun God gegeven recht en plicht om verstandige beslissingen te nemen in het belang van hun gezondheid, hun relaties en hun kinderen. Mary McAleese.

Ethisch betwistbaar verbod

Mary McAleese, president van Ierland van 1997 tot 2011, wijst op de nefaste impact van de leer van de katholieke Kerk over anticonceptie. Zo werd ernstige schade toegebracht aan armen, vrouwen, kinderen, relaties, gezondheid, de samenleving en niet het minst aan de Kerk zelf.  Ze herinnert eraan dat zij 1 van de 69 levende kinderen is van een clan met haar moeder en haar broers en zussen, die model stonden voor het goede katholieke gezin, dat door de katholieke Kerk zo graag wordt gepromoot in pauselijke documenten over het gezin. De afwijzing van kunstmatige bevruchting heeft geen basis in de goddelijke wet. De werkelijkheid van de kleine katholieke gezinnen van vandaag bewijst dat het verbod op contraceptie van Humanae Vitae door een grote meerderheid van de gezinnen is afgewezen.

Roeping tot verantwoord ouderschap

De ondertekenaars van de petitie schrijven: Het verbod op kunstmatige anticonceptiemiddelen voor gezinsplanning is gebaseerd op de overtuiging dat elke daad van seksuele gemeenschap voortplanting als natuurlijke finaliteit heeft. Vanuit dit geloof is de morele verplichting afgeleid dat koppels steeds moeten openstaan voor voortplanting. Seksuele gemeenschap heeft echter niet altijd voortplanting als gevolg en bijgevolg kan dit niet de finaliteit ervan zijn. Bovendien identificeert de Bijbel enkele moreel waardige motieven voor seksuele omgang die niet op voortplanting zijn gericht. Dit wordt bevestigd door de evolutionaire biologie van de menselijke voortplanting, net als de sociologie en andere disciplines.

Er zijn geen argumenten, niet uit de Bijbel noch uit de natuur, die de huidige katholieke leer over de finaliteit en betekenis van seksuele gemeenschap ondersteunen. Mary McAleese

De ondertekenaars wijzen op de noodzaak van gezinsplanning in het verlengde van de eis van verantwoord ouderschap die door Humanae Vitae zelf naar voor wordt geschoven. Het Vaticaan moet erkennen dat de beslissing om moderne anticonceptiemiddelen te gebruiken kan ingegeven zijn door een verscheidenheid aan moreel waardige motieven. Bijgevolg moeten wij erkennen dat die beslissing verantwoord en ethisch zijn.

Bron: Wijngaard Institute/Irish Times

Oproep van het Wijngaard Instituut voor Katholiek Onderzoek

Niet gecategoriseerd