Inkrimping personeel Cordaid

 Hoewel ook in 2016 weer grote contracten zijn afgesloten met diverse institutionele donoren zorgen de ontwikkelingen in de markt dat het hoge ambitieniveau niet volledig waargemaakt kan worden. Deze situatie dwingt Cordaid om de organisatie in te krimpen met 40 tot 60 formatieplaatsen op het hoofdkantoor in Den Haag. Gedwongen ontslagen zullen onvermijdelijk zijn.

In de afgelopen drie jaar heeft Simone Filippini de organisatie geleid tijdens grote veranderingen. Na deze indringende periode, en met de nieuwe personeelsreductie voor de deur, heeft Simone besloten dat het nu tijd is voor nieuwe handen om Cordaid door dit veranderingsproces te leiden. Zij legt haar rol als CEO en bestuurder per 22 september neer. Tot 1 februari 2017 blijft zij beschikbaar om haar talenten in te zetten voor de bekendheid van Cordaid en de ontwikkelingssamenwerking, als executive advisor.

Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van de RvT: “Cordaid verkeert in een cruciale fase van veranderingen. Onze mensen zijn hard aan het werk ten behoeve van degenen die, op de eerste plaats in andere continenten, onze inzet nodig hebben. Dat is en blijft onze missie. Simone Filippini heeft de organisatie op weg geholpen bij het wegvallen van de subsidies uit het medefinancieringsstelsel en toonde daarbij de moed om nieuwe paden te betreden. Ze wist als geen ander de veranderende organisatie te inspireren en waar nodig op te schudden. Met haar energieke optredens in de media wist ze het werk van Cordaid met de armsten in deze wereld onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wij zijn haar dankbaar voor haar tomeloze inzet die zoveel heeft bijgedragen aan de bekendheid van ons werk en onze organisatie.”

Simone Filippini bereidt zich erop voor om na haar vertrek bij Cordaid begin volgende jaar nieuwe taken op zich te nemen in ander verband. De RvT heeft gelet op de urgentie van de veranderingsprocessen uit zijn midden Kees Zevenbergen als gedelegeerd bestuurder aangewezen die, na advies van de OR, samen met CFO Willem Jan van Wijk de leiding in de overgangssituatie op zich zal nemen.

Kees Zevenbergen heeft vele jaren ervaring met strategisch ontwikkelingsbeleid en veranderprocessen in de sector [internationale samenwerking]. Hij is momenteel zelfstandig professional, noemt zich ‘vrije man voor de goede zaak’, en heeft in die rol vele Nederlandse en internationale ontwikkelingsorganisaties met raad en daad bijgestaan op hun zoektocht naar blijvende relevantie en effectiviteit in een snel veranderende wereld.

De aangekondigde personeelsreductie zal geen wijziging brengen in de missie van armoedebestrijding in de armste gebieden ter wereld waar conflict en (natuur)geweld samenlevingen ontwrichten. Naast noodhulp werkt Cordaid aan vrede en recht, gezondheidszorg, scholing en het creëren van economische kansen. De katholieke hulporganisatie heeft ook in Nederland programma’s voor armoedebestrijding en is lid van Caritas Internationalis, het wereldwijde netwerk van hulporganisaties van de katholieke kerk.

Niet gecategoriseerd