Veertig Limburgse schuttersgilden rekenen op de paus

Op 11 en 12 november trekt een 80-tal schutters van 40 schuttersgilden uit België en Nederland naar Rome. Samen hebben zij slechts één grote droom: zij hopen dat paus Franciscus te kunnen zien wandelen over hun vaandels. Dat is slechts een eer die uitzonderlijk wordt toegestaan: aan de regerende koning zoals momenteel koning Filip van België of koning Alexander uit Nederland, maar ook aan de priester tijdens het Sacramentsfeest. En dus ook de paus.

De laatste keer dat een paus over Limburgse vaandels liep, was in 1991 met paus Joannes Paulus II. De vaandels worden eenvoudig op de grond gelegd en de paus loopt erover heen, legt Peter Korten van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie (OLS). Wij weten niet zeker of het lukt, maar wij hopen van wel. Wij gaan zelfs twee keer naar de Sint-Pietersbasiliek: een keer om te verkennen en dan op 15 november zelf.

Als alles meezit, betreedt de paus de vaandels van de schutterijen. Het is een hele hoge eer als dit echt zou gebeuren. Peter Korten.

Met de reis naar Rome herbevestigen de gilden de christelijke oorsprong van hun schutterijen. Zo bezoeken zij ook het graf van de heilige Sebastianus, de patroonheilige van de schutters. Op 15 november luisteren de Limburgse schutters mee de eucharistieviering op in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

We hopen dat paus Franciscus dan onze vaandels wil betreden, zegt Peter Korten van de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS). Het blijft afwachten of het zal lukken, maar het zou een grote eer zijn. Wij weten in elk geval zeker dat de paus die dag voorgaat in de eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek. Wij hebben er goede hoop op dat het zal lukken.

Bron: L1 Radio/Belang van Limburg

Kom meer te weten over de Noord- en Midden-Limburgse Schuttersbond

© Noord- en Midden-Limburgse Schuttersbond
© Noord- en Midden-Limburgse Schuttersbond

Niet gecategoriseerd