Paus Franciscus: priesterwijding van vrouwen uitgesloten

Op de terugreis naar Rome van zijn reis naar Zweden, verwees een Zweedse journalist naar de vrouwelijke lutheraanse aartsbisschop Antje Acklen van Uppsala die als hoofd van de Zweedse lutheraanse kerk de  paus had verwelkomd. De journalist stelde de vraag hoe realistisch het is om te denken dat er de komende tientallen jaren in de katholieke kerk vrouwelijke priesters zouden komen.

De paus antwoordde dat wat betreft de wijding van vrouwen de stand van zaken helder is. `Johannes Paullus II schreef in 1994 een apostolische brief `Ordinatio Sacerdotalis” waarin hij de priesterwijding van vrouwen uitsloot. Deze uitspraak, zo Franciscus, is nog steeds geldig.

`Maar is dat dan een definitieve uitspraak`, vroeg de journalist, `is de wijding van vrouwen voorgoed uitgesloten? 
Franciscus: “Ik heb wat Johannes Paulus schreef goed bestudeerd en het gaat inderdaad die richting uit. Maar vrouwen kunnen allerlei zaken beter behartigen dan mannen,” vervolgde de paus en hij herhaalde eerder gemaakte opmerkingen over twee dimensies van de katholieke kerk:  een petrinisch apostolischje dimensie, geleid door de bisschop en een mariale dimensie, die de paus de vrouwelijke dimensie van de kerk noemde.

“Mensen vragen me:  wie is belangrijker in de theologie van de spiritualiteit van de kerk, de apostelen of Maria op Pinksteren, dat is Maria.”

Met dit antwoord op de vraag van de Zweedse journalist bevestigde de paus een al eerder  door hem ingenomen standpunt, alleen verwoordt hij het nu meer als een uitgemaakte zaak, een definitief standpunt.

Bij dit alles ging het om de priesterwijding van vrouwen. 
Onlangs heeft de paus een  commissie van 12 leden in het leven geroepen die het historisch feit van de vrouwelijke diakens in de kerk moet gaan onderzoeken.

 

Bron: National Catholic Reporter

 

Niet gecategoriseerd