‘Tijdens een crisis hopen wij op een verlosser’

Paus Franciscus vestigt in een exclusief gesprek met de Spaanse krant El Pais de aandacht op de parallellen tussen de nieuwe populistische bewegingen in Europa en de opkomst van Adolf Hitler voor 1933. Met betrekking tot de ambtsaanvaarding van de nieuwe Amerikaanse president Trump adviseert hij tot voorzichtigheid. Wij moeten geen onheilsprofeten zijn.

Europa en het populisme

Sinds mijn aankomst in Rome voor het conclaaf, toen ik een retourticket op zak had, ben ik niet veranderd. Zodra ik kan, trek ik nog steeds de straat op om mensen te begroeten in het publiek, of op reis, vertelde hij aan Spaanse journalisten tijdens een gesprek in het gastenhuis van Santa Marta, op het moment van de inauguratie van Trump. Bij zijn reflectie over het populisme in Europa en Amerika verwees hij naar het Duitse populisme in de jaren dertig, het meest klassieke voorbeeld van het Europese populisme. Franciscus herinnerde eraan dat de Duitsers tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig hun toevlucht zochten tot Hitler: Hitler heeft zich de macht niet toegeëigend. Hij werd gekozen door zijn volk en vervolgens vernietigde hij zijn volk. In tijden van crisis, werkt het onderscheidingsvermogen niet. We zoeken verlossers die ons onze identiteit kunnen teruggeven met muren en prikkeldraad, met wat dan ook om ervoor te zorgen dat andere volkeren onze identiteit niet kunnen afnemen.

Er verscheen een charismatische leider die beloofde de identiteit terug te geven, en we weten wat er is gebeurd. Paus Franciscus

Paus Franciscus sprak ook over de inauguratie van Donald Trump en reageerde dat hij eerst wil zien wat er gaat gebeuren: Niemand mag bang zijn of ongelukkig over iets dat zou kunnen gebeuren. Ik houd er niet van op gebeurtenissen vooruit te lopen of mensen vooraf te beoordelen. Laten we zien wat hij doet. Pas daarna ga ik mijn mening vormen.

Het is duidelijk dat de Middellandse Zee een begraafplaats is geworden. Paus Franciscus.

Het drama van de vluchtelingen

Met betrekking tot de vluchtelingen en migratie benadrukte paus Franciscus dat elk land het recht heeft om de eigen grenzen te controleren, om te controleren wie er binnenkomt en wie er naar buiten gaat: Landen die gevaar lopen, vanwege het terrorisme of iets dergelijks, hebben nog meer recht om strengere controles uit te voeren. Maar geen enkel land heeft het recht om zijn burgers te weerhouden van een dialoog met de buren. Tegelijk deed hij een beroep op de Europese landen om zich sterker in te zetten voor de integratie van vluchtelingen.  Als er geen integratie is dreigen getto’s te ontstaan. De jongens van de luchthaven van Zaventem waren geboren in België. Maar ze leefden in een gesloten allochtone wijk. We moeten werk maken van het proces van integratie.

Franciscus spreekt ook nog het verlangen uit om naar China te gaan. Er is een commissie die zich inzet voor de dialoog met China en die om de drie maanden vergadert, een keer hier en dan in Beijing. China blijft een aura van mysterie behouden. Dat is fascinerend. Ik wil naar China reizen. Als ik wordt uitgenodigd.

Paus Franciscus in gesprek met El Pais (tekst in het Spaans)

Bron: El Pais/Kathpress.at/Katholiek Nieuwsblad

 

 

Paus Franciscus in Aushwitz © Mazur/CBCEW

Niet gecategoriseerd