Duitse protestanten ontmoeten paus Franciscus

Paus Franciscus ontvangt op maandag 6 februari een delegatie van de Duitse Evangelische Kerk (EKD). De afvaardiging wordt geleid door de Beierse evangelische bisschop EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm. Ook kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Duitsland, reist mee naar Rome. Samen met Heinrich Bedford-Strohm bestempelt hij de ontmoeting in Rome van de delegatie van Duitse protestanten in het jaar dat de 500ste verjaardag van het begin van de Reformatie wordt gevierd, als een nieuwe mijlpaal voor de oecumene.

Samenwerking en wederzijdse waardering

Volgens Bedford-Strohm illustreert het bezoek het verlangen van zijn Kerk naar oecumene en samenwerking met de katholieken. Het is de uitdrukking van hartelijke wederzijdse waardering. Vanuit die geest reizen wij naar Rome. De evangelische bisschop wijst op de bijzondere oecumenische verantwoordelijkheid van beide Kerken uit Duitsland, als bakermat van de Reformatie.

Duitsland kreeg vorm door de breuklijn van de Reformatie. Onze beide Kerken dragen een belangrijke verantwoordelijkheid voor de oecumenische toenadering. Bisschop Heinrich Bedford-Strohm

Herdenking Reformatie

Radio Vaticaan herinnert eraan dat het niet de eerste keer is dat een Duitse protestantse delegatie naar Rome reist en er de paus ontmoet. In december 2014 reisde Gerhard Feige, de katholieke bisschop van Magdeburg en binnen de bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor oecumene, al eens samen met een delegatie van de Verenigde Evangelisch-Lutherse Kerk van Duitsland (VELKD) naar Rome. Paus Franciscus reisde eind oktober 2016 naar de Zweedse stad Lund voor de officiële start van de herdenkingen rond 500 jaar Reformatie. Hij riep christenen toen op tot een sterkere samenwerking.

Op 11 maart organiseren de Duitse Kerken een gemeenschappelijke herdenking van de start van de Reformatie in Hildesheim. Ze zullen er hun spijt uitspreken over de kwetsuren uit het verleden, maar tegelijk ook de samenwerking en toenadering vieren en versterken.

Bron: Radio Vaticana (Duitstalig)/Mittelbayerische

EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm © Philippe Keulemans
EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm © Philippe Keulemans

Niet gecategoriseerd