Kardinaal Koch tempert oecumenische verwachtingen

De Zwitserse kardinaal Kurt Koch, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen, heeft in een bijdrage in L’Osservatore Romano naar aanleiding van de jaarlijkse Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen (van 18 tot 25 januari) gewaarschuwd voor overdreven verwachtingen in verband met de gemeenschappelijke herdenking van 500 jaar Reformatie. Het is niet realistisch te verwachten dat de eenheid van katholieken en lutheranen er al op korte termijn tot stand kan komen.

De herdenking van het begin van Reformatie moet met boete, maar ook met dankbaarheid en hoop gepaard gaan. Kardinaal Kurt Koch

Kardinaal Koch bevestigt dat er een belangrijke stap is gezet en dat er mooie kansen worden geschapen met de gemeenschappelijke herdenking van 500 jaar Reformatie, waarbij er zowel oog is voor de vergissingen uit het verleden als voor de kansen in de toekomst. Maar er moeten andere belangrijke stappen gezet worden voordat we opnieuw herenigd zijn.

Beide Kerken moeten deze herdenking benutten om de dialoog te versterken. Deze herdenking herinnert ons ook aan 1517 toen Maarten Luther en de katholieke Kerk nog niet van elkaar waren gescheiden.

Bron: OSR/Kathpress.at

Kardinaal Kurt Koch met Olav Fykse Tveit van de Wereldraad © WCC
Kardinaal Kurt Koch met Olav Fykse Tveit van de Wereldraad © WCC

Niet gecategoriseerd