Katholieken sterk vertegenwoordigd in Congres VS

De leden van het Congres – het verenigde Huis van Afgevaardigden en de Senaat – kwamen dinsdag, goed 2 weken voor de eedaflegging van president elect Donald Trump, voor het eerst samen. Volgens het onderzoekskantoor Pew waren er nooit eerder in de VS-geschiedenis zoveel katholieke Congresleden. Het aantal protestantse volksvertegenwoordigers is sinds de jaren 1960 onophoudelijk gedaald. Pew ziet daarin een bewijs dat geloof of levensovertuiging steeds minder van belang zijn in het politieke leven van de VS.

Een derde van de leden van het Huis van Afgevaardigden en een kwart van de senatoren zijn katholiek, terwijl slechts 23 procent van de kiezers katholiek is. Zowel de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, als het hoofd van de Democratische fractie, Nancy Pelosi, zijn praktiserende katholieken. Van de katholieke kiezers stemde er tijdens de voorbije presidentsverkiezingen 52 procent voor Trump en 45 procent voor Hilary Clinton.

De daling van het aantal protestantse Congresleden, en daarmee hun invloed op de Amerikaanse politiek, zet zich onverminderd voort. In het begin van de jaren 1960 leverden de protestantse Kerken nog driekwart van de Congresleden. Vandaag is 56 procent van de volksvertegenwoordigers protestant.

Bron: Kathpress/Crux

 

Uit dit feit mag niet geconcludeerd worden dat bv. de encycliek :Laudato Si een warm onthaal zal vinden iin de Amerikaanse politiek. Amerikaanse katholieken zijn sterk verdeeld en kennen krachtige conservatieve strominen. (red.)

Niet gecategoriseerd