IS botst op weerstand bij opmars naar Sint-Catharinaklooster

Bij een incident tussen strijders van Islamitische Staat (IS) en een veiligheidspost vlakbij het 1.500 jaar oude Sint-Catharinaklooster werd een politieman gedood en raakten er vier gewond. De politiepost vlakbij het klooster op het schiereiland Sinaï in Egypte werd van op de nabijgelegen heuvels beschoten. Uiteindelijk werden de strijders op de vlucht gejaagd. In IS-rangen vielen vermoedelijk alleen gewonden.

IS heeft via zijn propagandadienst Amaq de aanval opgeëist. Via Amaq werd eerder ook al een IS-campagne aangekondigd tegen de koptische christenen, goed voor 10 procent van de 90 miljoen Egyptenaren. De aanval komt kort na de dodelijke aanslagen van het Palmweekend tegen Koptisch-orthodoxe christenen in de Sint-Marcuskathedraal in Caïro en de Sint-Joriskerk in Tanta. 

Het Grieks-orthodoxe Sint-Catharinaklooster is het oudste klooster ter wereld dat ononderbroken bewoond is. Het werd in de 6de eeuw gebouwd aan de berg Horeb, op de plaats waar Mozes volgens de overlevering de tafels met de Tien Geboden ontving. Het orthodoxe klooster, dat geklaseeerd is als werelderfgoed van de Unesco, is vooral bekend om zijn bibliotheek met enkele van de kostbaarste en oudste handschriften van de Bijbel en de kerkvaders. Daaronder ook de Codex Sinaïticus, een bijzonder waardevol 1600 jaar oud handschrift dat een belangrijke schakel is in de overlevering van Bijbelhandschriften. Het klooster waar alleen nog monniken en priesters verblijven, is sinds 2015 ontoegankelijk voor toeristen omwille van de onveiligheid.

Bron: Ha’Aretz/Reuters

Het Sint- Catharinaklooster op het schiereiland Sinaï © Wikipedia
Het Sint- Catharinaklooster op het schiereiland Sinaï © Wikipedia

Niet gecategoriseerd