Hoe blijf je als katholieke organisatie katholiek?

‘We kampen met religieus analfabetisme’

INTERVIEW

 Het lijkt alsof alle Nederlandse katholieke instanties met dezelfde vraag zitten: wat doen we met onze identiteit? Mark Buck (32) zit sinds kort de koepelorganisatie voor waarin ze elkaar ontmoeten. En hij heeft ambitie.

door Celine Timmerman in het Nederlands Dagblad

‘Bonum commune’. Letterlijk betekent het ‘het gemeenschappelijke goede’. Deze twee Latijnse woorden vallen vaak tijdens het gesprek. Gevolgd door: ‘ik geloof daar écht in’. 

Mark Buck (32) zet, als hem wordt gevraagd naar zijn idealen, zijn antwoorden kracht bij door lichtjes met zijn vuist op tafel te slaan. De Limburger is sinds een maand voorzitter van het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO). Deze katholieke netwerkclub telt ruim veertig organisaties, van de Radboud Universiteit in Nijmegen tot de Konferentie van in Nederlandse gevestigde Religieuzen (KNR) en van KRO-NCRV tot zelfs de van oorsprong protestantse vakbond CNV. Buck: ‘Ik heb mezelf de opdracht gegeven om vreugde te brengen.’…

Wat voor netwerk trof u bij uw aantreden aan?

‘Iedere organisatie is bezig met de vraag hoe zij zich verhoudt tot haar katholiek-sociale wortels. De bijeenkomsten die we organiseren gaan altijd over die katholieke identiteit: hoe hou je die in stand? In het brede palet van organisaties, van linker- tot rechterflank, willen we allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Ik ga de organisaties uitdagen door hen te laten nadenken hoe ze elkáár kunnen versterken. Dus niet alleen vanuit het idee van ‘what’s in it for me?’.

Is dat een grote uitdaging in een seculariserende samenleving met een krimpende kerk?

‘Het is niet onmogelijk, maar we moeten wel met de tijd mee. Dus meelopen in het maatschappelijke debat. Het katholieke geluid laten horen over bijvoorbeeld duurzaamheid en vluchtelingenproblematiek. Door zelfbewuster te worden en te weten waar je écht voor staat. Dan kom je vanzelf uit op het identiteitsvraagstuk.’

lees het volledige artikel in het ND

beeld: CDA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *