De vertegenwoordiger van de Duitse bisschoppen roept op tot verandering in de seksuele moraal

“Het is niet mogelijk om mensen hun menselijkheid te ontzeggen”

Tijdens hun voorjaarsbijeenkomst in februari benoemden de Duitse bisschoppen Schepers als vertegenwoordiger voor queerpastoraal. Het Engelse woord queer wordt gebruikt om mensen te beschrijven die niet heteroseksueel zijn of wier genderidentiteit niet overeenkomt met sociale rolmodellen. Onder hen vormen mensen met een homoseksuele oriëntatie waarschijnlijk de grootste groep.

Veranderingen in de catechismus

Schepers pleit ervoor dat de catechismus, die de geloofsbeginselen van de kerk bevat, dienovereenkomstig wordt aangepakt. “Aan de ene kant spreekt de catechismus over onregelmatige omstandigheden, maar aan de andere kant zegt zij dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden. Het zou een eerste stap zijn als mensen zich er in ieder geval aan zouden houden mensen niet te discrimineren”, zei hij. .

De kerk moet nu eens duidelijk stellen begrijpen dat seksualiteit niet alleen gaat over het voortbrengen van kindren. Anders leidt het kerkelijke standpunt “onvermijdelijk tot afstandelijkheid en defensieve houding, omdat het simpelweg niet meer mogelijk is mensen het te laten begrijpen”, aldus Schepers. “Het gaat niet om een ​​vrijgevigheid die van alles en nog wat toestaat. Het gaat er altijd om of de partners verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.

Katholieke verenigingen tonen solidariteit met katholieke queer-initiatieven

Ongeveer twintig katholieke verenigingen en organisaties tonen solidariteit met queer-katholieken. “Het kan niet langer worden geaccepteerd dat mensen in kerkelijke contexten een schimmig bestaan ​​moeten leiden uit angst voor kerkelijke vertegenwoordigers als ze zich niet conformeren aan het door de kerk gestandaardiseerde genderbeeld”, aldus een gezamenlijke verklaring die maandag werd gepubliceerd. Aanleiding zijn uitspraken van getroffenen over hun seksualiteit en genderidentiteit in het kader van een landelijke campagne.

bron: domradio.de

beeld: wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *