Rooms-Katholieke Kerk wil nieuw tijdperk in relatie met kunstenaars.

‘De wereld heeft kunstenaars nodig’

ACHTERGROND door Hendro Munsterman in het ND

 ‘De wereld heeft kunstenaars nodig’, zei paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan de Biënnale van Venetië, een kunstmanifestatie. Maar in de relatie tussen kerk en kunst moeten nieuwe stappen gezet worden en daarvan wilde Franciscus in een vrouwengevangenis getuigen.

ROME

De vrouwengevangenis in Venetië is getransformeerd. ‘Getranssubstantieerd’ zou je bijna kunnen zeggen. Zoals brood en wijn tijdens de eucharistie nog steeds alle karaktereigenschappen van brood en wijn houden en voor rooms-katholieke gelovigen toch wezenlijk veranderen in het Lichaam en Bloed van Christus, zo is ook deze vrouwengevangenis iets anders geworden. Een kunstwerk namelijk. Het Vaticaan heeft de Giudecca-gevangenis – een van de vijf vrouwengevangenissen die Italië telt – uitgekozen om als Vaticaans kunstpaviljoen te dienen tijdens het grote tweejaarlijkse kunstevenement. 

Het is niet de eerste keer dat dit gebouw van functie verandert. Eerder was het onder meer een klooster, genoemd naar Maria Magdalena, waar vrouwelijke kloosterlingen uit de prostitutie gestapte vrouwen in de havenstad hielpen om een nieuw beroep en een nieuw leven te beginnen.

Maar deze keer is de transformatie een andere. Want de gevangenis blijft een gevangenis, ook al wordt zij museum. 

lees het volledige artikel

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *