PKN blijft leden verliezen

‘Duidelijk zichtbare krimp, en verschillende tekenen van vernieuwing’

 De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is het afgelopen jaar verder gekrompen. Begin dit jaar had het kerkgenootschap 47.000 leden minder dan aan het begin van 2023.

door Jasper den Boon in het ND

Op 1 januari 2024 had de kerk 1.430.000 leden, op 1 januari 2023 was dat nog 1.477.000. De krimp past in de trend van de afgelopen jaren: in de laatste tien jaar daalde het ledenaantal met bijna dertig procent. Ook het aantal wijkgemeenten binnen de PKN daalde afgelopen jaar: van 1845 naar 1815, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de PKN, die binnenkort op de website van de kerk verschijnen.

Er bestaan verschillende typen gemeenten binnen de PKN. De grootste groep vormen de protestantse gemeenten. Meer dan de helft van de plaatselijke kerken in de PKN noemt zich zo. Een deel hiervan zijn fusiegemeenten van hervormden en gereformeerden, een ander deel was eerder een hervormde gemeente of gereformeerde kerk. Dertig procent van de PKN-gemeenten identificeert zich als hervormd, en twaalf procent als gereformeerde kerk. Daarnaast zijn er nog een handjevol evangelisch-lutherse en Waalse gemeenten. 

In de PKN bestaan sinds 2013 ook pioniersplekken, waar op nieuwe manieren het geloof wordt vormgegeven. Op 1 januari 2024 waren er 99 van dit soort plekken, waarvan er 19 in 2023 startten. 

Lees het volledige artikel in het ND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *