Deze straatpastor wil niet wennen aan armoede

”Het is niet normaal dat er voedselbanken zijn”

ZOETERMEER

Katinka Broos heeft in haar werk als straatpastor al veel armoede gezien. Ze heeft er ook veel van geleerd. ‘Ik doe mijn werk vanuit de presentiegedachte: als kerk willen we bij mensen aanwezig zijn. Dat betekent dat ik heb moeten leren om op mijn handen te zitten, want ik ben er niet om problemen op te lossen.’

Ze wil in haar werk een drievoudige functie vervullen – in bijbelse termen: als herder, koning en profeet.

‘Als pastor bied ik een luisterend oor. Ik ben bijvoorbeeld vaak te vinden op schoolpleinen en op bankjes in de buurt. De koninklijke functie vul ik met mijn collega’s graag in door bijvoorbeeld feesten te organiseren. Ik heb geleerd dat niets méér verbindt dan samen een feest te vieren. Dat brengt iedereen bij elkaar.’

Ze glimlacht. ‘Soms verzinnen we simpelweg een aanleiding om feest te vieren. Laatst hebben we een dertien-en-half-jarig werkjubileum aangegrepen om feest te vieren. We hadden te lang geen feest meer gehad.’

lees het volledige artikel in het ND

beeld: actiegroep Het Oude Westen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *